En els últims anys, i mesos, comença a ser habitual sentir a parlar de l'economia circular, sempre es diu que és un sector en auge a Catalunya, però mai s'havia quantificat aquesta dada. Aquest dimarts, ACCIÓ ha presentat un informe que, efectivament, posa xifres a aquest sector a Catalunya. Concretament, hi ha 626 empreses que es dediquen a desenvolupar solucions o tecnologies vinculades a l’economia circular a Catalunya, una dada que representa un augment del 60% en els últims cinc anys.
Les bones dades no s'acaben aquí, ja que segons l’informe, es tracta d'un sector en creixement que guanya importància per a l’economia catalana. De fet, les empreses que s’hi dediquen generen uns 33.000 llocs de treball directament vinculats a l’economia circular i una facturació d’11.014 milions d’euros, gairebé el triple de la detectada fa cinc anys i que representa el 4,6% del PIB de Catalunya.
Per la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas, “economia circular és sinònim de beneficis ambientals, reduir la dependència exterior de recursos estratègics escassos i crítics per a la indústria, guanyar resiliència gràcies a l’ús de recursos renovables, disminuir els costos de producció a llarg termini, guanyar productivitat, generar noves oportunitats de negoci, nous llocs de treball qualificats i més cohesió social”. En aquest sentit, “les empreses sostenibles són més eficients, tenen una proposta diferencial de base innovadora i un millor posicionament als mercats globals”, subratlla.
Mas destaca que “el Govern està absolutament compromès amb la transició del nostre model productiu cap a un model circular” i que “estem en un moment de grans reptes, grans transicions, però també de grans oportunitats que cal saber detectar i aprofitar”. Així, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ assegura que “ara és el moment de construir un nou model econòmic que sigui més resilient, pròsper, innovador, sostenible i generador d’ocupació de qualitat”.
Radiografia de l’economia circular a Catalunya
L’estudi elaborat per ACCIÓ conclou que el 93% del teixit empresarial d’aquest àmbit a Catalunya són pimes i que un 60% compta amb un component tecnològic rellevant. Es dediquen principalment a la recuperació de valor (51% del total), és a dir, companyies especialitzades en el reciclatge i valorització, consultores, enginyeries o empreses auxiliars que aporten equipaments, tecnologies o serveis per implementar aquestes solucions. Amb el 42% del total també destaquen les que treballen en l’àmbit del disseny circular de productes o serveis (consultores, empreses que desenvolupen nous materials o productes per a l’economia circular o proveïdors d’energies renovables) i finalment, amb el 7% del total, les especialitzades en la reparació i preparació per reutilitzar els productes.
Per sectors, les empreses que ja estan incorporant models de circularitat en major mesura en els seus processos de producció són les dels sectors agroalimentari (22% del total), el tèxtil i moda (10%), la construcció (9%), els proveïdors de metall (7%), l'embalatge (7%), la indústria farmacèutica i cosmètica (7%), l’hàbitat (6%), els béns d’equipament (5%), la higiene i neteja (4%) i la mobilitat i automoció (4%).
L’informe també destaca la presència d’un ecosistema de suport a aquest àmbit a Catalunya format per universitats, escoles de negoci, organitzacions empresarials, iniciatives territorials, clústers, centres tecnològics, associacions i congressos especialitzats. De fet, Catalunya ha estat escollida aquest 2021 per acollir la 5a edició del Circular Economy Hotspot, un dels esdeveniments del sector referents a Europa.
Què és l’economia circular?
Després de tota aquesta allau de dades, què l'economia circular? Doncs bé, tal com apunta l’informe, l’economia circular té com a objectiu mantenir el valor dels productes, materials i recursos durant el major temps possible per retornar-los al cicle del producte al final del seu ús i minimitzar la generació de residus. Així, les empreses que treballen en aquest àmbit se centren a repensar i redissenyar models de negoci, productes i processos, allargar la vida útil d’un producte i recuperar el màxim valor possible d’aquest producte quan arriba al seu final.
Els canvis socials, normatius, a la indústria i l’augment de la demanda de solucions per aconseguir-ho són factors que impulsen el desenvolupament de l’economia circular, amb una major conscienciació dels consumidors de la importància de la sostenibilitat ambiental i l’aparició de nous reptes en aquest camp en sectors com plàstic, l'embalatge o la indústria de la moda.