El Banc d'Espanya estima que l'economia espanyola acabarà l'exercici 2017 amb un creixement del 3,1%, dues dècimes menys que l'any anterior, després d'avançar un altre 0,8% en el quart trimestre, el mateix que en el trimestre anterior, gràcies a l'enfortiment dels mercats d'exportació, que hauria contrarestat els efectes derivats de l'augment de la incertesa relacionat amb la situació política a Catalunya.
Segons l'informe trimestral de l'economia espanyola de l'organisme supervisor, aquests efectes adversos s'haurien concentrat especialment a Catalunya. Des del punt de vista dels components de demanda, l'impacte negatiu de la incertesa s'hauria manifestat sobretot en la despesa privada interna i en les exportacions turístiques.
"Les dades referides al comerç de béns apunten que la contribució de la demanda exterior neta al creixement del PIB hauria estat positiva", destaca el Banc d'Espanya, que calcula que la contribució de la demanda estatal hauria estat del 0,6% en el quart trimestre, dues dècimes menys, mentre que la de la demanda exterior hauria estat del 0,1%.
El Banc d'Espanya atribueix l'alentiment econòmic de Catalunya al "pitjor comportament" dels indicadors d'ocupació, turisme i mercat de l'habitatge, entre altres, respecte al que s'observa a la mitjana del conjunt de les comunitats, especialment a les de més pes econòmic".
A l'últim informe trimestral de l'economia espanyola, l'autoritat monetària indica que malgrat aquest creixement més baix del PIB català, les últimes dades disponibles van confirmant que l'impacte de la crisi catalana en el conjunt de l'economia espanyola es limitarà, segons l'escenari "més benigne", a una pèrdua acumulada de tres dècimes fins a final del 2019.
Dues dècimes menys
Amb aquestes dades del quart trimestre, el Banc d'Espanya calcula que l'economia espanyola registrarà un creixement del 3,1% aquest any, en línia amb la previsió oficial del govern espanyol, cosa que suposa dues dècimes menys que l'any passat.
La demanda nacional aportarà un 2,6% al PIB, mentre que la demanda exterior, el 0,5% restant, mentre que l'ocupació registrarà una alça del 2,9% en el conjunt de l'exercici, una dècima menys que el 2016, i l'IPC tindrà una mitjana del 2%, davant el -0,2% de l'any passat.
L'alça del 2,4% del PIB previst per a l'any vinent se situa una dècima per sobre de l'estimació feta pel govern espanyol, que va rebaixar del 2,6% al 2,3% la previsió per al 2018, quan va calcular un impacte de 5.000 milions per la qüestió catalana, si bé ja ha anunciat que és possible que elevi aquesta previsió al 2,8% o el 3% si es calma la tensió política.