El PIB espanyol va registrar el 2021 un creixement en volum del 5,5% respecte al 2020, que estava en un 5,1%, segons l'estimació avançada de la Comptabilitat Nacional Anual d'Espanya. Aquesta dada suposa un increment de quatre dècimes respecte a l'avançada per la comptabilitat Nacional Trimestral el 31 de març passat. Les causes són l'aportació més gran de la demanda interna, derivada alhora d'un increment del consum de les llars.
Si entrem en el detall, pel que fa a la composició del creixement, es produeixen algunes variacions en les estimacions amb una major aportació de la demanda nacional (5,2%, davant del 4,7%) i una menor contribució de la demanda externa (0,3%, davant del 0,5%). Pel que fa a la demanda nacional, la variació interanual en volum de la despesa en consum final és del 5,1% davant del 4,2% estimat prèviament. Per la seva banda, la formació bruta de capital va créixer un 5,9%, davant del 6,8% de l'estimació anterior.
Dins la despesa en consum final, en les llars i institucions sense ànim de lucre al servei de les llars (ISFLSH) va augmentar un 6,0% (enfront del 4,6% avançat al març). Aquesta revisió a l'alça és conseqüència, principalment, de la incorporació dels resultats de l'Enquesta de Pressupostos Familiars de 2021, publicats al juny d'aquest any. Per la seva banda, el creixement de la despesa en consum final de les administracions públiques s'estima ara en un 2,9%, davant l'anterior 3,1%, després d'incorporar els resultats actualitzats dels comptes de les administracions públiques.
Demanda externa
Pel que fa a la demanda externa, en coherència amb la revisió de resultats de balança de pagaments, l'increment en volum de les exportacions es va situar en el 14,4%, davant el 14,7% estimat al març, mentre que per a les importacions es va xifrar en un 13,9%, la mateixa xifra que a l'estimació anterior. A preus corrents, la variació interanual del PIB va ser del 7,9% davant del 7,4% que s'havia avançat. Amb això, el valor del PIB a preus corrents per al 2021 es va situar en 1.206.842 milions d'euros. El deflactor implícit del PIB va passar del 2,2% a l'estimació anterior al 2,3% a l'actual. L'ocupació en termes de llocs de treball equivalents a temps complet es va xifrar més de 18 milions, cosa que manté l'increment del 6,6% estimat al març. Per la seva banda, les hores treballades van augmentar un 7,2%, davant del 7,0% de l'estimació anterior. Finalment, tenint en compte tot això i l'estimació actualitzada dels fluxos de renda amb la resta del món, s'obté que la Renda Nacional Bruta d'Espanya es va situar a 1.213.175 milions d'euros el 2021, un 0,2% superior a l'estimació anterior.
El PIB el 2019 es revisa una dècima a la baixa, fins al 2,0%. Per la seva banda, la variació corresponent a l'any 2020, es revisa cinc dècimes a la baixa, fins al –11,3%. La revisió de resultats de l'any 2020 obeeix, principalment, a la disponibilitat i consegüent incorporació per primera vegada als comptes nacionals dels resultats de les enquestes econòmiques estructurals referits a aquest any que s'han anat publicant al llarg del segon semestre de 2021 i el primer semestre de 2022.