Nou cop a l'economia espanyola. Després que la Comissió Europea deixés ahir en evidència l'executiu en funcions de Pedro Sánchez, rebaixant les previsions de creixement de l'economia espanyola quatre dècimes, les dades de l'INE publicades avui sobre la creació de societats mercantils evidencien la desacceleració de l'economia espanyola. Segons l'INE, la creació d'empreses a l'Estat ha caigut un 1,6% aquest mes de setembre, registrant la pitjor xifra dels darrers vuit anys, i pel que fa a la dissolució de societats, ha augmentat de mitjana un 13,6% respecte el mateix mes de l'any passat. Catalunya, però, és la tercera comunitat on més empreses s'hi han creat, i està molt per sota de la mitjana de dissolucions empresarials.
De fet, les comunitats amb un major nombre d'empreses creades el setembre han estat Madrid (1.301), Andalusia (1.025) i Catalunya (946). Tot i ser on més empreses s'hi han creat, aquestes 1.301 empreses representen un 6,1% menys de les creades el mateix mes de l'any anterior; per contra, el nombre de societats dissoltes aquest mes ha augmentat un 23,9%, fins a les 430, essent la comunitat on més empreses han desaparegut. Per la seva banda, Andalusia segueix Madrid també en dissolució de societats, amb un total de 185 extincions, un 3,9% més que l'any passat. Amb tot, Catalunya resisteix, assolint un augment del 9,2% en societats creades, i rebaixant les dissoltes respecte el setembre del 2018, amb un total de 67 societats, el que suposa un 8,2% menys.
El rànquing de societats dissoltes l'encapçalen Madrid, Andalusia, com s'explica al gràfic, i també el País Valencià, que amb 130 extincions assoleix un 62,5% més de dissolucions que el mateix mes del 2018. Per contra, les que registren menys societats dissoltes són Navarra (3), La Rioja (4) i Extremadura (11).
Aquestes dades arriben just després de l'estocada d'Europa a l'economia espanyola, en què just tres dies abans de les eleccions, va rebaixar quatre dècimes la seva previsió de creixement, fins a l'1,9% per al 2019 i fins a l'1,5% per al 2020, en ambdós casos per sota de les projeccions més recents de la ministra en funcions, Nadia Calviño. Les dades evidencien la desacceleració -no només a Espanya sinó a nivell global- i també la caiguda de confiança empresarial.
Amb tot, sembla que l'executiu espanyol no es dona per vençut. Calviño va respondre ahir a les projeccions europees dient que la Comissió Europea "no ha tingut en compte" les dades de creixement de la comptabilitat trimestral entre juliol i setembre ni les dades d'afiliació a la Seguretat Social de l'octubre. "Perquè l'economia espanyola tanqués 2019 amb un creixement inferior al 2%, hauríem d'estar vivint una realitat que no es correspon en absolut amb els indicadors", explicava.