Cop de realitat. L'economia espanyola ha crescut el segon trimestre un 0,6%, una dècima menys que l'economia catalana en el mateix període (0,7%) i també una dècima menys que la taxa intertrimestral registrada el primer trimestre per l'economia espanyola, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta, doncs, del creixement més baix en termes trimestrals dels darrers 4 anys, des del segon trimestre del 2014, que va augmentar un 0,4%, fent palès que el creixement del PIB espanyol comença a estancar-se.
El PIB espanyol s'estanca
La taxa anual del PIB espanyol en el segon trimestre frena el seu ritme de recuperació i se situa en el 2,7%, tres dècimes menys que la taxa interanual del primer trimestre (3%), i per primera vegada des del març del 2015 se situa per sota de la franja del 3%. La taxa del 2,7% que s'ha registrat aquest segon trimestre és la més baixa fins ara registrada des del quart trimestre del 2014 (2,2%).
Amb tot, l'economia espanyola encadena 19 trimestres amb taxes positives de creixements intertrimestrals, des del quart trimestre del 2013, i 18 trimestres amb taxes positives en termes anuals, des del primer trimestre del 2014. L'infogràfic mostra el creixement del PIB espanyol en termes anuals i trimestrals, fet que evidencia que aquest trimestre el creixement ha estat el més febre des del 2014, del 0,4%.
La demanda nacional, el motor
El motor de l'economia espanyola segueix sent la demanda nacional, amb un augment del 2,9%, una dècima per sobre del registre del primer trimestre. Per contra, la demanda exterior presenta una aportació negativa de dues dècimes al PIB (-0,2 punts), mentre que el trimestre anterior aquesta aportació va ser positiva amb un 0,2%, quatre dècimes més.
Amb aquestes primeres dades avançades del PIB espanyol en el segon trimestre s'observen els primers indicis de la desacceleració de l'economia mundial com a conseqüència dels efectes de la guerra comercial iniciada pel president nord-americà amb l'aplicació de mesures proteccionistes i també l'impacte d'una política monetària menys expansiva per part del Banc Central Europeu (BCE).
La indústria es dispara
Per sectors, l'INE destaca el bon comportament del sector industrial que registra una taxa interanual del 3%, dues dècimes més que la taxa que es va registrar el primer trimestre en relació amb el mateix període de l'any passat.
Les empreses manufactureres són les que més creixen en la indústria amb una taxa del 3,5%, sis dècimes més que el trimestre precedent. La construcció també millora la seva activitat amb un creixement interanual del 6,6%, sis dècimes més que el primer trimestre, i el sector serveis, el que més aporta al PIB espanyol, ha registrat una taxa anual del 2,1% en el segon trimestre, quatre dècimes menys que el primer trimestre.
Finalment, l'agricultura ha registrat una taxa de variació anual del 5,6% en el trimestre, per sobre del 3,3% que va augmentar el primer trimestre.
Major ritme d'ocupació
Amb tot, mentre que l'economia frena el seu ritme, l'ocupació aquest segon trimestre en termes de llocs de treball a temps complet augmenta el 0,8%, tres dècimes més que la taxa registrada el primer trimestre. En termes anuals, l'ocupació creix el 2,5%, una dècima menys que el primer trimestre. Traduït en llocs de treball, aquest augment percentual suposa la creació de 448.000 nous llocs de treball en l'últim any.