L'economia espanyola va accelerar el seu creixement trimestral entre abril i juny fins a l'1,5%, la qual cosa suposa 1,7 punts per sobre de la taxa registrada en el primer trimestre i quatre dècimes superior a l'avançada el mes de juliol passat, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Del seu costat, l'avenç interanual del Producte Interior Brut (PIB) se situa en el 6,8%, davant el 6,7% del trimestre precedent. A més, aquesta taxa és cinc dècimes superior a l'avançada per Estadística el passat 29 de juliol.
L'acceleració del creixement interanual del PIB es deu a l'aportació més gran del sector exterior i, en menor mesura, de la demanda nacional. En concret, la demanda externa va aportar 4,9 punts al PIB interanual del segon trimestre, xifra 2,1 punts superior a la del trimestre anterior. Del seu costat, la demanda nacional va aportar 1,9 punts, la qual cosa suposa 1,9 punts menys respecte al primer trimestre. L'INE explica que en l'avenç de dades del segon trimestre publicat a finals de juliol la majoria dels indicadors sobre l'evolució econòmica del trimestre oferien resultats fins al maig. Els resultats publicats aquest divendres per Estadística ja incorporen tots els indicadors estadístics que marquen l'evolució econòmica del segon trimestre, un període afectat per la guerra a Ucraïna.
L'impacte de la guerra
A finals de juliol, les dades avançades per l'INE per al segon trimestre apuntaven a un creixement trimestral del PIB de l'1,1% i a una taxa interanual del 6,3%. Després de les xifres actualitzades per l'INE aquest divendres, que milloren les estimacions de cara al segon trimestre, el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha destacat que les dades posen de manifest "la fortalesa de l'economia espanyola en un entorn marcat per l'impacte de la guerra de Rússia a Ucraïna". En aquest sentit, des del Departament que dirigeix Nadia Calviño han assenyalat que mesurades adoptades per protegir a empreses, famílies i col·lectius vulnerables de la pujada dels preus de l'energia i altres matèries primeres i l'avenç en el desplegament del Pla de Recuperació expliquen aquest bon comportament.
El sector primari es contrau
Si ho analitzem per sectors, des del punt de vista de l'oferta, destaca la contracció del 3,8% del sector de l'agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca, que va aguditzar la contracció iniciada el trimestre previ. La resta de sectors van créixer, en particular la construcció, el 2,5%, seguida per la indústria (1,7%) i els serveis (1,6%). La indústria manufacturera va augmentar l'1,4% i el comerç, transports i hostaleria, el 5,2%. L'ocupació de l'economia mesurada en hores treballades va créixer l'1,1% el segon trimestre, mentre que mesurada en llocs de treball equivalents a temps complet l'avanç va ser de l'1% per l'augment de les jornades mitjanes a temps complet (0 ,1 %).
L'últim any es van crear 939.000 llocs de treball equivalents a temps complet, el 5,2% més, malgrat que cal tenir en compta la reforma que estableix els contractes fixos discontinus que ha donat uns resultats disparats i que ja han posat en alerta a Treball que portarà a terme una inspecció per, de moment, 14.000 suposats fraus en aquesta mena de contractes.
El sindicat UGT ha demanat al govern de Pedro Sánchez la posada en marxa de polítiques expansives per consolidar el creixement econòmic i la creació d'ocupació, a més que evitin l'obertura de noves bretxes de desigualtat i pobresa al país. "Es tracta de protegir les famílies davant l'especulació i el lucre de les grans multinacionals i l'augment dels tipus d'interès", explica aquest sindicat en un comunicat. No obstant, reconeixen que són "uns resultats favorables", però alerten que "mostren una desacceleració de la demanda interna (aporten al PIB 1,9 punts menys que el primer trimestre) i continuen situant-se per sota de les expectatives de creixement realitzades mesos enrere".