L'economia espanyola va entrar en recessió tècnica en el segon trimestre de l'any després de registrar una caiguda del PIB del 17,8% entre abril i juny, la seva caiguda trimestral més important en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) —que va arrencar al 1970—. No obstant això, aquest retrocés ha estat menor a l'avançat a finals de juliol, quan l'organisme va estimar que el PIB hauria caigut un 18,5% en el segon trimestre.
Per la seva part, el retrocés respecte a l'any anterior del PIB es xifra ara en el 21,5% —davant el 22,1% avançat en l'anterior previsió—. En qualsevol cas, es tracta també d'un descens rècord en la sèrie històrica. La contracció anual més gran del PIB fins ara s'havia donat en els inicis de la crisi financera. Concretament, va ocórrer en el segon trimestre de 2009, amb un descens de l'economia espanyola del 4,4% interanual.
Tercera recessió espanyola al segle XXI
La caiguda de la demanda nacional va restar 18,8 punts a la variació del PIB respecte l'any anterior en el segon trimestre. Per la seva part, la demanda externa va restar 2,7 punts.
La caiguda del segon trimestre del 2020 coincideix pràcticament amb la vigència de l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus i marca l'inici d'una nova recessió econòmica a Espanya —que es defineix quan se sumen dos trimestres consecutius en negatiu—.
Es tracta de la tercera vegada al segle XXI que l'economia espanyola encara una recessió: durant la crisi de 2008 va entrar en dues ocasions, la primera vegada en el quart trimestre de 2008 (sortint d'ella en el segon trimestre de 2009) i la segona en el segon trimestre de 2011. Aquesta segona recessió va durar més temps, fins al quart trimestre de 2013.
Les llars consumeixen un 20% menys el segon trimestre
Les dades trimestrals mostren un enfonsament del consum de les cases del 20,4% —sense precedents en la sèrie històrica— encara que millora respecte a les dades també avançades. Al contrari, la despesa pública va augmentar entre abril i juny un 0,3%, molt menys del que ho va fer en el primer trimestre (1,3%).
La inversió, pel seu costat, va registrar en el segon trimestre una retallada històrica del 22,1%, amb caigudes tant en el cas de la inversió en habitatge (-22,6%) com en maquinària i béns d'equipament (-28,6%).
L'INE assenyala que la situació provocada pel coronavirus fa que certes variables, com les hores efectivament treballades, siguin més rellevants a l'hora de mesurar l'evolució de l'ocupació. "Es considera que aquesta variable, davant els llocs de treball equivalents a temps complet, és la que reflecteix de manera més clara els efectes induïts en l'ocupació per la pandèmia i les successives mesures adoptades", señala.
Aquestes hores treballades van caure en el segon trimestre un 21,7% respecte al trimestre anterior. En termes interanuals, aquestes decreixen un 24,9% —un 20,7% menys que el primer trimestre—. De l'informe es dedueix també que, en un any, s'han destruït 3,38 milions de llocs de treball equivalents a temps complet.