Els darrers tres mesos tanquen un trimestre demolidor per l'economia dels Estats Units i, de forma no oficial, ja es troba a les portes d'una nova recessió. El departament de comerç de l'administració de Joe Biden acaba d'anunciar que el producte interior brut (PIB), una mesura àmplia del preu dels béns i serveis, ha disminuït a un ritme anual del 0,9% el segon trimestre després de caure a un ritme anual de l'1,6% en els primers tres mesos. Les males notícies seran un gran cop per Biden, mentre es prepara per a una dura temporada electoral de mig termini. Els funcionaris de la Casa Blanca han intentat reprimir la conversa sobre una recessió, argumentant que moltes parts de l'economia segueixen sent fortes. La paraula fa por els polítics, però també la borsa.
Oficialment no admeten "la recessió"
La taxa de creixement contrasta notablement amb el robust augment anual del PIB del 6,9% registrat en l'últim trimestre del 2021, quan l'economia va recuperar les aturades marcades per la covid. Les dues quartes parts del creixement negatiu del PIB es consideren àmpliament un senyal que l'economia ha entrat en recessió. Però l'Oficina Nacional d'Investigació Econòmica (NBER) és l'àrbitre oficial que marca quan comencen i acaben les recessions. Tot i que les xifres del PIB jugaran en el veredicte final de l'NBER, també analitza una gamma més àmplia de factors econòmics, inclòs el mercat de treball, i és poc probable que doni la seva decisió aviat.
En paral·lel, els preus van augmentar a un ritme anual del 9,1% durant l'any fins al juny, impulsats per l'augment dels costos del combustible, els aliments i l'habitatge. Tot i que parts de l'economia nord-americana segueixen sent fortes, sobretot el mercat de treball, la pandèmia de la covid continua fent estralls amb els subministraments mundials i la guerra a Ucraïna ha fet pujar els preus de l'energia. També juguen altres factors. Les confuses perspectives econòmiques han provocat vendes a les borses d'arreu del món i han portat alguns economistes a predir una recessió. Gairebé el 70% dels principals economistes acadèmics, segons una enquesta del Financial Times el mes passat, van predir que l'economia nord-americana entrarà en recessió l'any vinent. La secretària del Tresor, Janet Yellen, va assenyalar en una aparició recent a Meet the Press de la NBC que, tot i que dos trimestres consecutius de creixement negatiu generalment es consideren una recessió, les condicions de l'economia són úniques. "Quan estàs creant gairebé 400.000 llocs de treball al mes, això no és una recessió", un missatge que no convenç als mercats perquè l'economia s'ha debilitat.
A mesura que la Reserva Federal continua augmentant els tipus d'interès de manera agressiva per lluitar contra la inflació elevada, la recessió és evident. Però admetre-ho és difícil. El govern americà, fins i tot, va prendre la mesura inusual de publicar una mena d'explicació, assenyalant que dos trimestres consecutius de contracció econòmica no constitueixen, en si mateixos, una recessió. La Casa Blanca va publicar una entrada de bloc la setmana passada que deia que, a més a més del PIB, les dades relacionades amb el mercat laboral, la despesa corporativa i personal, la producció i els ingressos s'inclouen en la determinació oficial d'una recessió.