Milers de persones -5.000 segons la Guàrdia Urbana, 30.000 segons CCOO- s'han manifestat aquest matí en la mobilització organitzada pels principals sindicats catalans, UGT i CCOO en el Dia del Treballador més polític, que arriba tres dies després de les eleccions generals espanyoles i uns resultats que els sindicalistes han celebrat, assegurant que "Catalunya ha parlat a les urnes, hem vençut la ultradreta i hem fet un pas cap a la derogació de les reformes laborals".
La concentració ha començat a les 11.30 a la Plaça Urquinaona i ha aconseguit omplir la Via Laietana de treballadors i treballadores, sota el lema 'Primer les persones: + drets, + igualtat, + cohesió'. Els assistents han avançat entre crits de "No pasarán" i "Visca la lluita de la classe obrera" fins la seu de Correus, on s'han fet els parlaments. Abans, però, han fet una parada a la Plaça d'Antoni Maura, davant la seu de la patronal Foment del Treball, on s'ha denunciat "l'alt grau de sinistralitat i la precarietat en seguretat d'algunes empreses, que han provocat fins a 82 morts en accidents laborals durant el 2018".
Cal recordar que enguany se celebra també el centenari de la vaga de ‘La Canadenca’, que després de 44 dies d’aturada es va aconseguir que s’establís la jornada laboral de 8 hores el 1919, quelcom que els sindicats celebren "perquè demostra que amb la lluita constant ho podem tot". "Avui fa 100 anys que la classe treballadora celebrava que havíem aconseguit les 8 hores de jornada laboral i avui celebrem que no han passat i no passaran", ha asseverat el líder la UGT a Catalunya, Camil Ros.
L'1 de maig més polític
La política ha estat ben present durant la concentració, amb constants al·legacions als resultats del 28-A i la demanda dels sindicats a Pedro Sánchez que "creï un govern d'esquerres". En paraules de Camil Ros, "l'1 de maig va començar realment el 28-A a les urnes, lluitant pels drets que vam aconseguir fa 100 anys".
A més, ha dit, "volem condicions de treball dignes i quan reivindicàvem les 8h no era nomes una jornada de treball, sinó una manera de viure. Volem treballar millor i treballar menys, cobrar més, descansar i viure millor", "volem un salari mínim de 1000 euros i que pugi perquè la gent pugui progressar. Ara només pugen els resultats de les empreses i els salaris dels directius". Alhora, Ros ha demanat també "erradicar les reformes laborals, els accidents laborals, la desigualtat entre homes i dones i que la gent gran es pugui jubilar tranquil·la". Davant totes aquestes demandes, "ens diran que no és possible; però el 28-A vam demostrar a les urnes que sí que ho és".
Segons el líder de la UGT, "el missatge de Catalunya a les urnes ha estat clar: volem polítiques d'esquerres i diàleg". Així, ha celebrat que ara mateix, "a l'Estat 185 diputats són d'esquerres, per tant no hi ha excuses: Cal derogar les reformes laborals ja!"
En el mateix sentit ha parlat Javier Pacheco, líder de CCOO, ha asseverat que "ho hem dit molt clar: els vots que van omplir les urnes estan compromesos amb la derogació de la reforma laboral i hem posat fre a la ultradreta". Alhora, assegura que "ara tenim una altra fita: a les europees hem de ser nosaltres qui també posem fre a la ultradreta al Parlament Europeu i aixecar els murs de la homofòbia, feixisme i masclisme".
A més, ha volgut recordar que "el moviment sindical de Catalunya no es mobilitza només avui, també en les marxes dels pensionistes que demanen derogar la reforma del PP, i és una lluita encara vigent i continua viva de cara aquest nou govern". Alhora, Pacheco ha fet referència a la lluita feminista -que el passat 1 de maig va marcar les mobilitzacions en protesta contra la sentència de La Manada-, explicant que "lluitem també contra un sistema patriarcal que ofega les possibilitats de les dones i la igualtat salarial". En aquest sentit, "hem de ser l'impuls al món del treball per acabar amb la discriminació a la feina, la desigualtat salarial i els abusos sexuals, i aconseguir justícia social per aquest país".
Un record als presos
El moviment obrer i treballador ha volgut recordar, com fan sovint, l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, actualment empresonada pel procés independentista. "Avui la Dolors Bassa no pot estar amb nosaltres perquè està tancada injustament a presó", ha explicat Camil Ros entre crits de "Llibertat presos polítics" de gran part dels assistents.
"Tampoc hem d'oblidar que tenim mes de 300 sindicalistes a judici per participar en manifestacions, a cantants i artistes perseguits", i per tant, "per ella i tota la resta de gent que està en aquest judici, demanem diàleg i considerem que els problemes polítics i socials s'han de solucionar políticament i no judicialment".
En aquest sentit, Ros ha reivindicat que "s'ha d'obrir l'espai de diàleg per trobar una solució i és el que ja es va veure a les urnes". Finalment, els líders sindicalistes han acabat la protesta reivindicant la lluita obrera i assegurant que "amb totes les lluites juntes i junts tornarem a guanyar i a recuperar els nostres drets".