El banc Credit Suisse ha llançat aquest divendres una oferta de compra de bons sèniors denominats en euros, dòlars i lliures esterlines per un total de 3.094 milions d'euros. L'objectiu de la transacció és realitzar estalvis en els interessos que ha de pagar als posseïdors d'aquests bons en un moment en què considera que el mercat li ofereix les condicions interessants per a la recompra de deute. L'anunci es produeix en moments en els que el banc --el segon de projecció internacional més important de Suïssa-- està sota forta pressió pels dubtes que ha expressat al mercat entorn de la reestructuració que està preparant i que inclouria la venda de part dels seus negocis. La dificultat més gran per la companyia es troba en la caiguda de valor borsària. Les seves accions han perdut més de la meitat del seu valor des d'inicis d'any. L'estratègia de recompra de deute sembla haver estat ben rebuda pels inversors, ja que les accions del banc augmentaven més d'un 3% a mig matí des de l'obertura del parquet de la Borsa de Suissa. "Aquestes operacions són coherents amb el nostre enfocament proactiu per gestionar la nostra composició general de passius i millorar les despeses per interessos", ha indicat Credit Suisse.
Problemes de liquiditat
Segons els detalls comunicats pel banc, el seu pla és recuperar vuit tipus de bons sèniors en euros i lliures esterlines fins i tot per 1.000 milions d'euros. Uns altres vuit bons denominats en dòlars seran comprats per un valor total de 2.000 milions de dòlars (2.028 milions d'euros). "Les transaccions són consistents amb el nostre enfocament proactiu per administrar la nostra composició general de passius i optimitzar les despeses per interessos i ens permeten aprofitar les condicions del mercat per recomprar deute a preus atractius", ha explicat el banc. Les ofertes venceran el 3 de novembre de 2022 i el 10 de novembre de 2022, respectivament, i estaran subjectes als termes i condicions establerts als documents de l'oferta. Amb aquesta oferta, el mercat interpreta que l'entitat podria no patir problemes de liquiditat a curt termini, la qual cosa és una bona notícia tant per als inversors que tinguin accions en la companyia com aquells que hagin comprat el seu deute, sobretot si es veuen beneficiats per aquesta recompra anunciada. El Banc Nacional Suís (SNB, per les seves sigles en alemany), va avisar dimecres passat que "està seguint de prop la situació del grup" i va recordar que la companyia "treballa en un pla per rellançar el negoci que es detallarà a finals d'aquest mes. Segons Bloomberg, aquest pla, que comportaria milers d'acomiadaments, passaria per dividir la banca d'inversió en tres i "crear un banc dolent" pels actius de major risc o prescindibles".
En els últims anys el banc suís acumula una sèrie d'escàndols financers relacionats amb la gestió del risc, com el "hedge fund" Archegos o els préstecs a Greensill Capital. En 2019, l'entitat financera va estar involucrada en un cas d'espionatge corporatiu, mentre que l'any passat va ser multada al Regne Unit i els Estats Units per un escàndol de bons a Moçambic, els fons dels quals es van usar per a subornar a funcionaris corruptes del Govern del país i per a pagar a diversos exbanquers de Credit Suisse i altres intermediaris. Al juliol, el banc va destituir el seu anterior conseller delegat Thomas Gottstein, i va nomenar per al càrrec a Ulrich Körner després que la signatura registrés unes pèrdues de 1.918 milions d'euros en la primera meitat de 2022.