_MG_3135(2)

El Banc Sabadell ha guanyat 708,4 milions el 2015, un 90,6% més que el passat exercici, impulsat per la incorporació del banc britànic comercial i de retail TSB Banking Group el passat mes de juny, segons ha informat el president del banc català, Josep Oliu, i el seu conseller delegat, Jaume Guardiola.

Després de la incertesa generada per la reacció controvertida dels analistes financers respecte a l'adquisició del TSB, el Banc Sabadell ha confirmat els seus millors pronòstics de creixement així com un increment generalitzat en tots els seus marges. "TSB és una operació internacional única que canvia el perfil del banc" ha assegurat Oliu.

D'aquesta manera, el marge d'interessos ha millorat un 41,7% el 2015, fins a assolir els 3.202,8 milions i ha consolidat la tendència positiva. Al mateix temps, s'han reduit els actius problemàtics i la seva morositat en un 7,79% així com també s'ha incrementat el marge de clients en un 2,75% en comparació al 2014. Sense l'efecte del TSB, el Banc Sabadell suma menys en el seu benefici i els seus marges, cosa que demostra els avantatges de la seva adquisició.

Més enllà del TSB

El benefici net atribuït del banc català sense el TSB és de 586,4 milions d'euros, el que ja suposa per si mateix un increment del 57,8% respecte al 2014, mentre que el seu nivell de morositat se situaria en un descens del 9,86%.

 

Excloent l'efecte positiu del TSB, el marge d'interessos creix un 17,9% interanual i un 2,4% intertrimestral, mentre que el marge de clients assoleix el 2,59% davant el 2,35% del 2014, percentatge que es troba entre els més alts del sector en el conjunt d'Espanya. A més, el crèdit concedit pel Banc Sabadell també millora i incrementa més d'un 2,1%, fins a aconseguir els 104.380,9 milions, al mateix temps que les hipoteques avancen un 39% amb 2.443 milions.

Sense comptar tampoc l'efecte TSB, els ingressos per comissions ascendeixen a 924,5 milions, un 7,4% més respecte al 2014. Els resultats són bons però segons el president del Banc Sabadell, "TSB ens millora tots els marges." Tot i això, és inevitable que els costos creixin i es deteriori la ràtio d'eficiència. En aquest sentit, Guardiola ha assegurat que "un dels nostres principals objectius és dinamitzar aquesta ràtio."

Presència internacional

El Banc Sabadell ha complert tots els objectius de la segona etapa del seu pla estratègic TRIple 2014-2016, basat en la Transformació, Rentabilitat i Internacionalització que s'ha vist més que mai reflectit fora d'Espanya on es troba un 32% de la seva cartera de crèdit. Aquest percentatge no hauria estat possible sense l'adquisició del TSB, l'obertura del banc a Mèxic i la presència a Colòmbia i al Perú, en tant que fites històriques del seu pla de negoci.

 

Amb tot, el Banc Sabadell s'acomiada del 2015 amb una posició de capital forta materialitzada en un CET1 fully loaded d'un 11,4%, molt per sobre de les exigències reguladores del 9,25%, cosa que demostra que el BCE atribueix un risc baix al banc català. Guardiola ha declarat que les vendes en actius s'han perpetuat a molta velocitat al mateix temps que "el Banc Sabadell ha demostrat una gran capacitat per anar-se mobilitzant i no quedar-se amb els actius problemàtics."

D'altra banda, els resultats per operacions financeres (ROF) arriben als 1.208,2 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 31,5% respecte als 1.860 milions d'euros comptabilitzats en vendes d'actius financers, mentre que les seves provisions totals el 2015 se situen en 2.333,2 milions d'euros, un 6,7% menys que l'any anterior, després de destinar 377,9 milions a aquesta partida en els tres darrers mesos.

Sabadell Inversió, una gestora líder

La gestora Sabadell Inversió ha elevat el patrimoni que gestiona en 3.135 milions, la qual cosa implica una quota de mercat del banc del 6% en comparació al 5,1% del 2014. En aquest sentit, els ingressos per comissions han augmentat fins als 1.003,3 milions el 2015 amb un creixement interanual del 16,5% liderat per la comercialització de fons d'inversió, pensions i assegurances, així com les comissions de gestió de patrimoni de valors.

 

Les quotes de mercat continuen augmentant en tots els segments, posant un especial èmfasi en el crèdit documentari amb un 30,45%, els préstecs situats en un 11,20% i els particulars també creixents en tots els seus subsectors, tant en targetes de crèdit com en assegurances de vida i comptes habitatge.

"La pràctica normal de formar govern"

Després de negar que s'estiguin plantejant cap mena de fusió i declinar fer declaracions sobre el Banc d'Espanya, Oliu ha decidit respondre les reiterades preguntes sobre la incertesa política a Catalunya i a Espanya tot dient que "la política no perjudica l'activitat econòmica perquè de moment ens trobem en la pràctica normal de formar govern i quan es formi el govern desapareixerà la incertesa. El pitjor que podria passar és repetir eleccions i allargar la incertesa tres mesos més." També ha afegit que "nosaltres estem tranquils més enllà de valoracions polítiques. El que sí he dit és que Espanya està en una situació política nova on hi haurà d'haver un govern de coalició que és un escenari nou."

 

Sense haver mantingut encara cap contacte amb Carles Puigdemont des de que és president de Catalunya, Oliu ha afirmat que "això de Catalunya es solucionarà algun dia, jo confio en que el mecanisme institucional i polític ho resolgui en aquest mateix marc."