El BBVA internacionalitzarà el seu consell d'administració amb la incorporació de dos nous fitxatges independents, Sunir Kapoor i Andrew Stott, després d'haver obtingut un benefici atribuït de 2.642 milions el 2015, que suposa un increment del 0,9% respecte a l'exercici, explicat principalment per la venda del 6,34% del xinès CNCB i la participació total de la seva filial no cotitzada CIFH, segons la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El relleu
Sunir Kapoor i Andrew Stott entren al terreny de joc del BBVA en substitució de Ramón Bustamante y de la Mora i Ignacio Ferrero Jordi, als que se'ls acaba el termini de tres anys pel qual van ser designats per última vegada després d'haver exercit el càrrec de consellers des del 2000 i en haver excedit el termini de 12 anys, ja no comptaven amb l'estatus d'independent, tal com queda establert en la Llei de Societats de Capital.
Amb les dues noves incorporacions de gran perfil internacional, BBVA manté un equip amb majoria d'independents, vuit d'un total de quinze i tres consellers executius.
L'impacte de Catalunya Banc
El BBVA ha vinculat també part del seu benefici atribuït a l'impacte del fons de comerç negatiu per la incorporació de Catalunya Banc (CX) i l'efecte de fer valer raonablement la participació inicial del 25,01% de Garanti després de confirmar la compra d'un 14,89% addicional. Sense el resultat de les operacions corporatives tancades durant l'any passat, el benefici atribuït de BBVA ascendeix a 3.752 milions, la qual cosa suposa un augment del 43,3% respecte al 2014, tenint en compte l'efecte de les divises.
Amb tot, "BBVA ha demostrat durant 2015 una enorme capacitat per generar resultats en un entorn complex i amb molta volatilitat, mentre ha avançat de forma decidida en la seva transformació", ha reivindicat el president de BBVA, Francisco González, qui ha assegurat que el banc encara el 2016 "amb optimisme". Optimisme reforçat pel descens de la moratòria que ha tancat el 2015 amb un 5,4% i els 23.000 milions de marge brut que suposen un rècord històric i un clar reflex de les vendes del grup.
Activitat bancària i immobiliària
La incorporació de Catalunya Banc ha impulsat també el creixement del crèdit brut i va afavorir els ingressos recurrents (marge d'interessos més comissions) que van augmentar un 6,1% en termes interanual. Malgrat la caiguda de l'11,9% dels resultats per operacions financeres, el marge brut va ser superior en un 2,8% al del passat exercici i les despeses es van incrementar en un 13,4% a causa de la incorporació de Catalunya Banc i els costos d'integració relacionats. Tot això va portar a un descens del marge net del 6,6%.
L'activitat immobiliària a Espanya va disminuir el 2015 la seva exposició neta a aquest sector en un 9,6% sense comptar amb els actius de Catalunya Banc. L'entitat ha explicat que les creixents plusvàlues i la caiguda dels sanejaments immobiliaris van permetre una reducció del 45,4% de les pèrdues fins a assolir els 492 milions. Amb tot, el BBVA a Espanya, incloent l'activitat bancària i immobiliària, ha ascendit el 2015 fins als 554 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de gairebé 600 milions en comparació al 2014.
Banca digital
En la mateixa mesura que altres bancs com Caixabank o Banc Sabadell, BBVA ha remarcat la importància de la banca digital, congratulant-se de la satisfacció del client, la pràctica utilització del mòbil i les vendes digitals. Les xifres no enganyen i un 19,2% dels nous crèdits al consum a Espanya es contracten per canals digitals, entre els quals convé remarcar un ascens del 29,6% a Mèxic.