El Ple del Congrés ha aprovat aquest dijous les noves recomanacions del Pacte de Toledo, després de quatre anys de negociació repartits en tres legislatures. El seu contingut haurà de ser la guia de la futura reforma de les pensions.
La portaveu socialista, Mercé Perea, ha reivindicat el nou pacte com a "punt de trobada" dels "diferents models" defensats per cada formació, però ha deixat clar que suposa la derogació 'de facto' de les "reformes neoliberals" i "marca línies vermelles" per rebutjar un sistema de capitalització de pensions privades.
L'acord en el Pacte de Toledo posa fi a un camí iniciat a la tardor de 2016, fa dues legislatures, quan sota la presidència de la 'popular' Celia Villalobos en la Comissió el Congrés va iniciar el procés per renovar les recomanacions cap a una nova reforma de pensions que garantís la sostenibilitat del sistema.
Grups a favor
Les recomanacions han estat aprovades amb els vots del PSOE, el PP, Unidas Podemos, Junts, el PNB, Más País-Equo, UPN, Compromís, Nueva Canarias, Coalició Canària, Foro Asturias, el PRC i Terol Existe. Només han votat en contra els dos diputats anticapitalistes de la CUP, mentre que Vox, Esquerra Republicana, EH-Bildu, Foro Asturias i el BNG han decidit abstenir-se.
La renovació d'aquest text ha estat avalada en els termes aprovats per la Comissió, en rebutjar el Ple els vots particulars presentats pel PP, ERC, Cs, EH-Bildu, Más País-Equo, Compromís i el BNG
"Només amb la suma d'ambdós consensos, polític i social, podrem adoptar mesures eficaces que solucionin de forma duradora els importants desafiaments a què s'enfronta avui la nostra Seguretat Social", ha manifestat la presidenta de la Comissió, Magdalena Valerio, que ha citat ara l'acord entre Govern, organitzacions sindicals i patronals.
Concenso entre les formacions
"Una manera d'entendre la política", així ha definit Genís Boadella, diputat de Junts per Catalunya, l'acord, encara i amb les "diferències ideològiques profundes existents" entre els grups. Pel seu costat, Tomás Cabezón, portaveu del PP en la Comissió, ha celebrat un acord en "el fonamental, en la defensa del sistema públic de pensions, del qual ens sentim orgullosos."
Aina Vidal (En Comú) ha reivindicat la necessitat de convertir l'acord en reformes i lleis i per a això creu necessari que "segueixi pressió al carrer".
Sostenibilitat del sistema
El portaveu de Esquerra Republicana en la Comissió, Jordi Salvador, s'ha mostrat "orgullós" per "demostrar que el sistema és sostenible", la qual cosa segons el seu parer acredita que "no estan justificades les reformes a la baixa". I és que, ha assenyalat, durant els treballs de la Comissió es va calcular que, en cas de no haver dedicat a despeses impròpies els excedents del sistema, avui tindria 519.104 milions, "més que suficient" per afrontar qualsevol dificultat present o futura.
"El sistema de Seguretat Social no és generós. Què hi ha de generós en pensions de 400 euros?", s'ha preguntat Iñaki Ruiz de Pinedo (EH Bildu), qui ha rebutjat que el sistema públic de pensions es davant a un "problema demogràfic". "No és una qüestió demogràfica, sinó econòmica", ha asseverat.
Finalment, han votat en contra Vox i la CUP, aquests últims advertint que l'informe "obre la porta a retallades" que, han augurat, vindran exigits per la Comissió Europea a canvi dels fons europeus, ha anticipat el seu diputat Albert Botran. "Si no fem reformes estructurals, ens vindran imposades des de fora", ha secundat el diputat de Vox Pablo Sáez, que creu que el nou Pacte "és un engany sobre la sostenibilitat del sistema".