El fons Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) desenvoluparà en consorci amb Enagás, Naturgy, Fertiberia i Vestas un projecte per produir hidrogen i amoníac verd a gran escala a Espanya, que podria crear 5.000 llocs de treball i produir prou hidrogen per cobrir el 30% de la demanda actual a Espanya. Segons han informat aquest dimarts CIP i les quatre companyies que integren el consorci, el projecte, denominat Catalina, connectarà recursos renovables d'Aragó amb els centres de consum industrial a la costa aquest d'Espanya. En concret, a l'Aragó hi haurà els 5 gigawatts (GW) d'energia solar i fotovoltaica que proveiran a un electrolitzador de 2 GW que separarà les molècules.
La primera fase del projecte, Catalina I, es troba en una fase avançada de desenvolupament, i s'espera que obtingui tots els permisos necessaris en els pròxims dos anys i s'iniciï la construcció a finals de 2023. Catalina I explicarà amb 1,7 GW d'energia eòlica i solar fotovoltaica connectats a un electrolitzador de 500 megawatts (MW), que produirà 40.000 tones d'hidrogen verd a l'any. El projecte connectarà Aragó i València a través d'un hidroducto, que transportarà l'hidrogen a una planta d'amoníac de nova construcció, que produirà 200.000 tones d'amoníac verd a l'any. L'amoníac verd s'utilitzarà per a la producció de fertilitzants sostenibles en la planta que el fabricant de fertilitzants Fertiberia té a Sagunt (València). L'hidrogen verd també s'usarà per descarbonitzar altres processos industrials i per injectar-lo a la xarxa de gas natural.
Catalina I ha sol·licitat connexió a la xarxa elèctrica a Andorra (Terol), en el concurs públic per a la concessió de capacitat d'accés d'evacuació a la xarxa d'instal·lacions de procedència renovable al nus de Mudèjar, on ha quedat alliberada capacitat d'accés a la xarxa amb el tancament de la central de carbó d'Andorra, d'Endesa. Durant la construcció i instal·lació de la primera fase del projecte Catalina I, es crearan més de 5.000 llocs de treball a Aragó i València, segons ha explicat el consorci, que pretén que el Projecte Catalina sigui una aportació al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) d'Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzemament.
Els membres del consorci han firmat un acord de col·laboració per dur a terme el projecte i la inversió final necessària, així com el percentatge de participació de cadascun dels membres es confirmaran durant el desenvolupament del projecte. El consorci l'integren el fons d'infraestructures CIP, el transportista i gestor del sistema gasista espanyol Enagás, la companyia energètica Naturgy, la de fertilitzants Fertiberia i el fabricant d'aerogeneradors danès Vestas. Amb aquest projecte, la planta de Sagunt de Fertiberia serà la tercera del grup que utilitzarà hidrogen i amoníac verd, després de les de Puertollano (Ciudad Real) i Pals de la Frontera (Huelva). A Puertollano, Iberdrola ha començat ja les feines en prova de la planta d'hidrogen verd que està construint per donar servei a Fertiberia i podria començar la seva producció a finals de març. Iberdrola ha dissenyat un projecte per a la construcció de més de 800 megawatts (MW) d'electrolitzadors per produir hidrogen verd i posteriorment amoníac verd i fertilitzants en quatre fases, a Puertollano (Ciudad Real) i Pals de la Frontera (Huelva), fins a 2027.