El Consell de Ministres ha iniciat el tràmit per desenvolupar el funcionament dels plans de pensions d'ocupació, simplificant el seu accés per popularitzar-los entre pimes, autònoms i funcionaris, i millorant la seva fiscalitat. Segons ha explicat aquest dimarts el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, el Consell de Ministres ha aprovat en primera volta l'avantprojecte de llei d'impuls als plans de pensions d'ocupació, que s'espera pugui començar la seva tramitació parlamentària el gener per estar en vigor abans que acabi el primer semestre de 2022.
Com a part d'aquesta llei, es crearan fons de llocs de treball d'impuls públic, facilitant l'accés als mateixos a pimes, autònoms, empleats públics i treballadors de rendes baixes. "Seran plans col·lectius més barats activats des de la negociació col·lectiva", ha recalcat el ministre que ha afirmat que els actuals "són cars" i per a "rendes altes i molt altes".
Així, Escrivá ha explicat que es propiciarà la competència en seleccionar les gestores dipositàries d'aquests plans mitjançant concurs públic per garantir així "unes comissions molt baixes", tindrà una política d'inversió financerament sostenible i responsable i una comissió de control i seguiment. Per promoure la subscripció d'aquests plans d'ocupació, la norma reforçarà el seu accés en la negociació col·lectiva, de manera que quan es pacti en un conveni sectorial s'obrirà a totes les empreses del sector.
Simplificar el tràmit
Es pretén també simplificar el seu accés amb un sol tràmit davant els set actuals i mitjançant una plataforma digital comuna, mentre abaratir-los, tractant que comissions, cost i producte "siguin assequibles, davant els plans individuals que són molt cars". Així mateix, es fomentarà la promoció de plans per associacions d'autònoms i col·legis professionals. La reforma, basada en aquests menors costos en ser plans de més volum que els individuals, s'acompanyarà d'una modificació dels incentius fiscals, de manera que es traslladi el benefici fiscal cap aquests models.
En aquest punt, Escrivá ha recordat que en els pressupostos generals de l’Estat per a 2022 s'incrementa encara més el límit d'aportacions als plans d'ocupació, fins a 10.000 euros anuals, mentre es redueix el dels plans individuals, fins a 1.500 euros. L'objectiu és continuar amb un tractament fiscal avantatjós als plans d'ocupació per afavorir aquests productes, així com estendre'l als autònoms, que podran beneficiar-se de les deduccions fiscals d'ambdós fins a un límit de 5.750 euros.
Escrivá ha explicat que a tot Espanya només tenen aquests plans d'ocupació 1 de cada 10 treballadors, mentre que a País Basc són 1 de cada 2 i en altres països, 1 de cada 3, la qual cosa demostra el "potencial extraordinari d'un producte que no ha arribat a gairebé ningú".
Aquest avantprojecte de llei de plans de pensions s'emmarca en la reforma de pensions que està duent a terme el Govern i és un dels assumptes que són a sobre de la taula de diàleg social amb patronal i sindicats, els qui podran realitzar també aportacions en el tràmit d'audiència pública que ara comença.