El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, en primera lectura, l'avantprojecte de la Llei d'Ocupació, que contempla la transformació del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) en una Agència Espanyola de l'Ocupació , com ha expressat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la roda de premsa posterior.
La nova Agència oferirà un catàleg de serveis que se centrarà en perfils individualitzats i en una tutorització individual dels ciutadans que recorrin a aquests serveis. El compromís d'Espanya amb la Comissió Europea és tenir 7.000 orientadors per atendre un milió de persones, segons apunten fonts del Ministeri. Aquesta meta s'ha d'assolir el 2024. No obstant això, des de Treball matisen que no totes les persones que recorrin als serveis públics d'ocupació necessitaran comptar amb un tutor.
Reforma del SEPE
La reforma del SEPE respon als advertiments de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) sobre la dificultat per mesurar l'eficiència i els resultats de les polítiques d'ocupació i, també, a les recomanacions per país de la Unió Europea.
"La gran transformació que plantegem és la conversió del SEPE en una gran agència pública, l'Agència Espanyola de l'Ocupació. Transformar aquest ens en una gran agència per aconseguir objectius fonamentals: modernitzar l'organisme, digitalitzar-lo completament, guanyar en rapidesa, agilitat...", ha dit la ministra sobre la futura agència, que s'encarregarà de dirigir les polítiques d'ocupació del país.
L'avantprojecte també contempla la creació de l'Oficina d'Anàlisi de l'Ocupació , per oferir assessorament sobre les polítiques d'ocupació| , no només per als aturats, sinó "per a la societat en el seu conjunt". També es donarà més pes a l'anàlisi de dades i a la Intel·ligència Artificial "per a, amb molta rapidesa, ser capaços de corregir les discriminacions que es produeixen" en la carrera laboral.
A més, aposta per augmentar l'eficàcia de les polítiques actives d'ocupació per orientar-les, definitivament, a acompanyar les transformacions que requereix el canvi de model econòmic. El Sistema Estatal d'Ocupació, que estarà integrada per representants del Govern, de les comunitats autònomes i dels agents socials, compartirà amb la Conferència Estatal d'Ocupació i Assumptes Laborals la governança del Sistema Estatal d'Ocupació.
Augmenta la capil·laritat de les Polítiques Actives d'Ocupació impulsant juntament amb les comunitats autònomes, el paper actiu de les entitats locals per guanyar en immediatesa i proximitat i aconseguir un nivell òptim d'implantació a tot el territori. La norma també consagra el principi de no discriminació per a l'accés i el manteniment de l'ocupació.
Estratègia de suport a l'ocupació
Aquesta nova llei també en comptarà amb una nova estratègia de suport actiu a l'ocupació 2021-2024 que conformarà el marc estatal de referència dels serveis públics d'ocupació per dissenyar i gestionar les seves polítiques. Per tant, recull, en contacte amb els agents socials, l'anàlisi de situació i les tendències del mercat de treball, actuacions i objectius estratègics i estructurals en matèria de polítiques d'activació per a l'ocupació per a l'estat, els marcs pressupostari i de finançament i els criteris de gestió de fons.
També contempla millorar les capacitats dels serveis públics d'ocupació perquè puguin prestar-los a través de nous canals i millorant la seva accessibilitat a més i impulsar la transformació digital.