Entre l'eclipsi mediàtic de les eleccions generals d'aquest 28 d'abril també hi ha uns altres comicis en joc: les eleccions a la Cambra de Comerç, que se celebraran entre el 2 i el 8 de maig. Unes eleccions que, per menys importància que se'ls doni, poden tenir un gran poder a nivell de precedent democràtic. Es tracta de les primeres eleccions catalanes en què es posarà en pràctica el vot electrònic, una fita que ha aconseguit la conselleria d'Empresa i Coneixement després d'una llarga història de retards, alguna impugnació i reunions "sense sentit" amb el govern central.
A pocs dies de celebrar aquestes eleccions, però, el vot electrònic encara és motiu de debat. Algun candidat com Ramon Masià ha amenaçat amb impugnar les eleccions perquè considera que "tal i com s'està plantejant el vot electrònic, pot haver una tupinada". D'altra banda, des de l'Estat també s'estan posant algunes traves. El motiu? Fonts d'El Nacional asseguren que, en cas que funcioni bé, "es tracta d'un sistema democràtic que es pot aplicar a qualsevol tipus d'eleccions. Imagina't un segon 1 d'octubre amb vot electrònic, des de casa. Seria un cop fort per l'Estat, i els fa molta por", expliquen. Són aquestes eleccions camerals un banc de proves per implementar el vot electrònic més enllà de la Cambra? Fa por a l'Estat?
Un precedent democràtic?
Dimecres passat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, es va desplaçar fins a Madrid per reunir-se amb la secretària de Comerç del Ministeri i explicar-li com funcionaria el vot electrònic a les cambres. Segons fonts de la conselleria, "el ministeri ens diu que vol que el vot electrònic a Catalunya sigui un cas d'èxit i serveixi com a precedent". Amb tot, després de la reunió, des del Ministeri es va enviar una carta dient que "no s'acabava de veure clar el vot electrònic" perquè només requereixen del certificat digital i creuen que caldria demanar la doble autenticació.
La queixa va en la mateixa línia que el candidat Ramon Masià, qui creu que "la tupinada és molt fàcil i que les gestories que tenen certificats digitals dels seus clients poden votar massivament". Segons fonts de la Generalitat, però, "el sistema de seguretat és robust i el certificat digital és suficient segons la normativa autonòmica i europea, i per tant, tenim molt clar que complim amb l'ordre ministerial", asseveren.
De fet, "els requisits de les votacions a Catalunya són els mateixos que a la resta del territori, i a València per exemple ja van posar-ho en pràctica i no els van posar pegues, per tant no entendriem que ara ens volguessin canviar l'ordre ministerial a Catalunya". Per què tantes traves? Fonts del Govern català consideren que "a l'Estat tenen por d'una participació massiva i que no surti algú de la seva corda", de manera que "a la Cambra hi hagi un auge de candidatures més catalanistes o fins i tot independentistes" com la dels empresaris independentistes sota el paraigües de l'ANC-CCN (Eines de País). "Els fa por que col·lectius que no han votat mai, ara es mobilitzin", expliquen.
D'altra banda, fonts d'Eines de País van més enllà: "El que els fa por a l'Estat és que es comenci a implementar aquest sistema de votació en altres àmbits, també en política", asseguren a El Nacional. "Imagina un segon 1 d'octubre amb vot electrònic, des de casa. On anirien a donar cops de porra? Com ho aturarien?", diuen. "És un nivell de democràcia molt gran".
Sigui com sigui, tot i els requeriments del Ministeri, des de la conselleria asseguren que "el vot electrònic es farà perquè estem tranquils sabent que seguim la normativa".
Un llarg estira i arronsa
Recapitulem. Fa més de 17 anys que Miquel Valls presideix la Cambra de Barcelona. El seu tercer -i últim- mandat va començar l'any 2010 i des del 2014 s'han anat ajornant les eleccions camerals. Amb tot, les darreres que es van celebrar van patir una gran tupinada que va obligar a anul·lar el 100% dels vots per correu, amb una participació de l'1,8% del cens de l'organisme, ja que només un 9,2% dels votants ho van fer de manera presencial. Cal tenir en compte, a més, que la Cambra representa més de 420.000 votants, entre grans empreses, pimes i autònoms.
Aquestes eleccions d'enguany són, també, les primeres en què es presenten fins a cinc candidatures diferents, hi entra la visió política de la mà de l'ANC i el Cercle Català de Negocis i s'hi presenta una associació de dones (lideratge 50a50). Així doncs, amb la intenció "d'augmentar la participació" en aquests comicis camerals sense precedents, la Generalitat va establir el vot electrònic en el decret electoral per fer les votacions més accessibles a tot el teixit empresarial.
No va ser fàcil: Segons fonts d'El Nacional es van donar "fortes pressions per impedir el vot electrònic", alguns deien que per evitar les eleccions, altres que perquè alguns no volen una alta participació i uns darrers perquè no ho consideraven prou fiable. Després de les mesures cautelars de la suspensió del decret que un empresari va presentar al TSJC, una pila de retards i una lluita entre Valls i Chacón, la Generalitat va aconseguir convocar les eleccions amb vot electrònic inclòs, però alguns no acaben de veure-ho clar. És fiable aquest sistema?
Com funciona?
Segons va explicar la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, "és un procés que té totes les garanties" i estarà en mans de les empreses Scytl per la plataforma electrònica i AGTIC Consulting a càrrec de l'auditoria externa del procés electoral. La plataforma estarà hàbil a partir del dia 2 de maig fins el dia 7 a les 9 del matí, i per votar remotament s’haurà d’utilitzar un dels certificats electrònics admesos.
A més, per poder emetre el vot, l’elector haurà de complimentar una declaració responsable acreditant que efectivament està legitimat per fer ús del certificat electrònic que l’identifica i representa l'empresa electora. Un cop exercit el vot, el sistema emetrà un rebut o comprovant de l’operació, i el sistema ja no permetrà l’accés de la persona electora a aquell epígraf.
Una possible impugnació
"Les eleccions se celebraran segur quan s'han de celebrar", asseguren des de la Generalitat, deixant de banda el fantasma de la impugnació que fa unes setmanes que amenaça amb posar en entredit els comicis. "El que pot ser és que algú vulgui impugnar-les una vegada celebrades".
I és que alguns candidats no acaben de veure clar el vot remot. Ramon Masià ja ha dit diverses vegades que no descarta impugnar les eleccions per la falta de la doble autenticació, però de moment sembla que si les impugna serà un cop celebrades. De moment, Masià ha enviat dos recursos, que estan pendents d'evaluar per la Junta Electoral Central i després "ja veurem".
Amb tot, sembla que sí: Després d'un gran joc dels disbarats, amb anades i vingudes, impugnacions, retards, pressions i baralles, les eleccions a la Cambra es faran quan s'han de fer i "amb vot electrònic assegurat". Ara bé, el que passarà un cop es tinguin els resultats haurà de ser un capítol a part.