Les eleccions a les Cambres de Comerç estan a punt de finalitzar. Els nervis a les portes de la Cambra de Barcelona, a l'Avinguda Diagonal, són palpables, tot i que encara queden més de vuit hores perquè se sàpiguen els primers resultats. Avui és el darrer dia que es pot votar en aquests comicis sense precedents, de manera presencial a alguna de les delegacions que la Cambra ha habilitat per emetre el vot electrònicament i que tancaran a les sis de la tarda.
S'ha parlat extensament del que impliquen aquestes eleccions, no només pel canvi del ple cameral -que fa més de 17 anys que governa Miquel Valls- sinó també perquè és la primera vegada que s'empra el vot electrònic en unes eleccions catalanes i el que podria ser un assaig com a precedent democràtic. "Ens ho han posat molt difícil", expliquen alguns votants i candidats, però finalment "sembla que ha anat bé". Un vot que segons algunes veus comenten, corre el risc d'impugnació per part principalment de la candidatura de Ramon Masià, que s'ha queixat reiteradament de "poca seguretat" i "risc de tupinada" en el vot electrònic remot.
Els nervis per com s'acabarà dibuixant el ple cameral s'ha fet notori fins al punt que s'ha arribat a produir un incident entre dos grups de votants a les portes de la Cambra, que ha acabat amb bufetades i la intervenció de la seguretat de la institució. Segons sembla, es tracta de partidaris de dues candidatures diferents, però no s'ha explicat el motiu de la picabaralla. Sigui com sigui, finalment s'ha solucionat el conflicte.
La satisfacció de Crous
Diversos candidats han passat per la vora de la Cambra de Barcelona per fer declaracions als mitjans. És el cas d'Enric Crous i José María Torres, que han convocat els mitjans a les 12 del migdia per valorar el període electoral, assegurant que "avui és un dia de satisfacció perquè pel que sabem, hi ha hagut força participació i per vot electrònic remot ha votat molta gent". Amb tot, ni des de la Cambra de Comerç ni des de la Conselleria d'Empresa no s'han fet públiques encara les dades de participació remota, tot i que fonts properes comenten que "no creiem que passi del 5-7% de participació".
Segons Crous, "surti el que surti, estem contents perquè hem aconseguit que això de la Cambra estigui viu, i ara hem d'esperar els resultats". Amb tot, ha valorat "positivament" el vot electrònic i el seu funcionament durant aquests dies, i ha dit que "espera" que el vot de les 14 empreses que paguen quota i estan al ple -les anomenades cadires de plata- no canviïn el "resultat democràtic" amb el seu vot quan s'esculli el president. Culer com és, només ha deixat anar una queixa: "Avui només estic enfadat per l'eliminatòria del Barça".
La seguretat de Tusquets
Si alguna cosa ha mostrat el financer Carles Tusquets, president del Banco Mediolanum i de Trea Capital, ha estat seguretat. En un esmorzar amb la premsa aquest matí, Tusquets ha asseverat que d'entrada, tot i que tot apunta que els resultats mostraran un ple molt divers, "no em plantejo pactar amb ningú perquè nosaltres aspirem a guanyar les 40 cadires". En cas que s'hagi de pactar, "parlaré amb tots i a veure si arribem a acords amb algú però no jugaré a canviar cromos amb ningú". Alhora, ha assegurat que "creiem que nosaltres som millors que els altres".
Tusquets també s'ha mostrat satisfet amb el funcionament del vot electrònic "tot i que va haver alguns alentiments el dilluns", però ha explicat que "hauria calgut més control abans del vot i no després". Amb tot, ha explicat que aquestes eleccions són un assaig del vot electrònic per implementar-lo en altre àmbits, cosa que "aquest assaig penso que s'hauria d'haver fet amb unes altres eleccions menys complexes".
El silenci de Masià
Ramon Masià no ha volgut fer declaracions abans dels resultats d'aquesta nit. Amb tot, Masià ha estat molt actiu aquests darrers dies enviant queixes i cartes de recurs, encara amb l'amenaça de la impugnació a les mans.