Menys de 20 dies hàbils per les eleccions a les Cambres de Comerç, i la incertesa sobre si realment es podran dur a terme aflora de nou. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha convocat aquest matí tots els candidats a formar el ple de la Cambra de Barcelona per explicar un tema molt demanat: com serà el vot electrònic? Amb tot, els assistents no han quedat satisfets amb l'explicació, i acusen el sistema com a "poc fiable", i amenacen "d'impugnar les eleccions", cosa que endarreriria encara més les eleccions camerals. 

És la primera vegada que es posa en marxa el sistema del vot electrònic en els comicis de la Cambra de Barcelona, i estarà en mans de les empreses Scytl per la plataforma electrònica i AGTIC Consulting a càrrec de l'auditoria externa del procés electoral. Cal tenir en compte que aquestes són les primeres eleccions camerals des de l’any 2010, que ja van amb un retard considerable i en què a les darreres eleccions va votar només un 1,8% del cens. La introducció del vot electrònic presencial i remot "pretén facilitar i incentivar la participació amb l’objectiu que la representativitat del teixit empresarial català que la Llei de Cambres encomana a aquestes corporacions públiques tingui la seva correcta plasmació en els plenaris", ha explicat la consellera.

Com funciona el vot electrònic?

La representant de Scytl, Yasmina Papiol, ha explicat que la plataforma estarà hàbil a partir del dia 2 de maig fins el dia 7 a les 9 del matí, i que per votar remotament s’haurà d’utilitzar un dels certificats electrònics admesos, que donarà accés a una pàgina amb els diferents grups de votació –és a dir, cada un dels àmbits en què es divideix el cens segons els sectors d’activitat econòmica– en què l’empresa té dret a vot. En seleccionar un grup de votació, l’elector o electora podrà escollir entre les diferents candidatures que hi concorren o bé votar en blanc. A més, per poder emetre el vot, l’elector haurà de complimentar una declaració responsable acreditant que efectivament està legitimat per fer ús del certificat electrònic que l’identifica i representa l'empresa electora. Un cop exercit el vot, el sistema emetrà un rebut o comprovant de l’operació, i el sistema ja no permetrà l’accés de la persona electora a aquell epígraf. 

Pel que fa al vot presencial, que es podrà fer el dia 8 de maig, la persona electora s’haurà d’identificar davant la mesa electoral amb el DNI o passaport vigent, en el cas de les persones físiques, o amb la identificació del seu representant –DNI o passaport- i els corresponents poders de representació de l'empresa. En aquesta modalitat de vot no caldrà el certificat electrònic, ja que la mateixa mesa electoral farà entrega a l’elector d’una clau d’un sol ús per emetre el vot. Un cop s’accedeixi a la plataforma electrònica, el procediment per a votar serà el mateix.

Per part de l'auditora, AGTIC Consulting, el seu representant, Raül Rabionet, ha assegurat que "el certificat electrònic és el més segur, està completament acreditat i és de total confiança". Alhora, la consellera Chacón ha asseverat que "és un procés que té totes les garanties". A més, ha afegit que "la nostra prioritat era augmentar la participació i entenem que el vot electrònic ho facilita". 

Incerteses

Amb tot, sembla que l'explicació no ha sabut respondre als dubtes i requeriments dels empresaris, que dubten de les garanties del mètode. El fet és que en les darreres eleccions a la Cambra ja es van haver d'anul·lar gran part dels vots per correu per ser vots falsificats; davant la situació, els empresaris reclamen "màximes garanties" i han assegurat que "impugnarem les eleccions en cas que no ho veiem clar".

Davant les preguntes dels assistents, la consellera ha volgut deixar clar que "el sistema de Scytl s'ha utilitzat a molts països amb èxit i que té garanties". A més, ha advertit que "les trampes en el vot estan penades" i que "no són una opció".

Un dels problemes, però, és que les demandes de les candidatures no s'han aplicat al sistema. Una de les peticions més manifestades ha estat la d'enviar una targeta censal a les empreses i autònoms que poden votar, "tal i com es fa a les eleccions polítiques", a la qual cosa des de la Generalitat han respòs que "no és possible perquè no estan actualitzades les dades del cens" i també que "enviar targeta censal no és una obligació, no està previst i té altres inconvenients com un cost afegit". 

Sobre la possibilitat d'afegir el nom del candidat al costat de l'empresa que es presenta al ple, i també per quina candidatura hi va, la resposta ha estat que "està previst que es pugui donar més informació" però no s'ha aclarit quina. Per últim, ha estat el candidat a la presidència Ramon Masià qui ha exigit "l'autentificació robusta com a requisit sinequànum", assegurant que si no es fa una doble autenticació "és molt fàcil suplantar la identitat del votant". Entre discussions, se sentia un "volem eleccions, però no a qualsevol preu", i diverses protestes i amenaces d'impugnar el vot. 

Aquesta situació portaria a endarrerir encara més les eleccions a la Cambra. Disset anys de Miquel Valls al capdavant de la institució potser encara n'hauran de ser més.