La patronal espanyola dels empresaris de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, CEOE, celebrarà l'Assemblea Electoral 2022 demà dimecres 23 de novembre a l'Auditori Nacional de Música de Madrid. Unes eleccions a les quals hi concorren dues candidatures: l'actual president de CEOE, Antonio Garamendi, i la vicepresidenta de Foment del Treball, Virgínia Guinda. L'Assemblea Electoral s'ha convocat a primera convocatòria a les 09:00 hores i en segona convocatòria, a les 10:00 hores, moment en què es procedirà a l'obertura de la sessió per, després dels tràmits oportuns, obrir les taules i iniciar la votació. L'hora de finalització de la votació està prevista, aproximadament, a les 13:30 hores, quan s'iniciarà el recompte de vots i, posteriorment, proclamarà el president de CEOE per als propers quatre anys.

Aquestes eleccions s'han acabat convertint en un cos a cos entre la continuïtat de Garamendi i Foment del Treball. Tot i que el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, no s'ha postulat, sí concorre una persona de la seva confiança. Era un secret a veus que, en els darrers temps, molts empresaris han mostrat el malestar amb la figura del líder basc pel seu excés de "burocràcia" i "poca efectivitat", així com d'una mirada empresarial pràcticament absent. Aspectes que es retreuen entre passadissos on subratllen, per damunt de tot, que Garamendi s'ha convertit en un president institucional, però amb poc bagatge empresarial i una trajectòria que pugui estar a l'alçada de la crisi econòmica actual. A la contra, Garamendi gaudeix del favoritisme que dona el seu actual càrrec com a president i també de la bona entesa amb el govern espanyol de Pedro Sánchez.

L'única rival: Virginia Guinda

Com a rival, tindrà Virginia Guinda, empresària catalana d'Alcover i lligada a Foment. Finalment, ella ha estat l'escollida per fer oposició després de moltes travesses on també hi havia Gerardo Pérez, president de la patronal de l'automoció espanyola Faconauto. Guinda demana una CEOE més propera i transparent i li pot restar la cursa a contrarellotge que ha fet per presentar-se en societat i postular-se. La vicepresidenta de Foment del Treball i candidata a la presidència de la CEOE, Virginia Guinda, ha criticat que la patronal li impedeixi adreçar-se a l'Assemblea de la patronal abans de la votació d'aquest dimecres, com havia sol·licitat: "Resulta inaudit". I ha afegit aquest dimarts: "El secretari de la CEOE ens ha manifestat la seva negativa perquè, segons ell, és jurídicament impossible que la candidata es pugui dirigir a l'Assemblea. Resulta inaudit", ha lamentat en una entrevista a La Vanguardia. També ha sostingut que la patronal "està molt jerarquitzada i que hauria de funcionar incorporant més veus de manera més transversal" i ha advocat perquè treballi de manera més col·legiada i sigui molt més propositiva. Preguntada per si és la candidata del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha replicat: “Soc la meva pròpia candidata amb un gran suport per part de tot Foment del Treball”, i ha rebutjat plantejar els comicis com una pugna entre el dirigent de la patronal catalana i de l'actual president de la CEOE.

Virginia Guinda / Europa Press

El llegat dels darrers temps de la patronal amb Garamendi al capdavant han deixat uns quants titulars. Garamendi opta per revalidar el càrrec que ocupa des del 2018, quan va assumir el compromís de liderar la CEOE guiat pels principis d'"Espanya, empresaris, trobada, evolució i esperit", com va dir en el discurs. L'empresari basc va parlar llavors d'una "Espanya sense complexos" i dos anys després, el 2020, es va veure contribuint a la gestió de la pandèmia juntament amb els sindicats i una coalició de Govern d'esquerres, amb una bona sintonia amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. La CEOE de Garamendi, els sindicats i l'Executiu van signar en aquest temps 14 acords, entre ells la reforma laboral o la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), encara que les relacions es van refredar després de la pandèmia, amb l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), l'Estatut del Becari i l'SMI per al 2023 encara pendents. El president de la CEOE ha assegurat diverses vegades que aquest canvi d'actitud és aliè a les eleccions de la CEOE i el vincula amb la situació econòmica del país que, segons la seva opinió, requereix respostes diferents de les ofertes pel govern.

En els darrers dies, diverses organitzacions han reiterat el seu suport a Garamendi, com l'Associació Espanyola de Proveïdors d'Automoció (Sernauto), l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) , l'Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE) o l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), entre d'altres, a més de diferents territoris. Per part seva, Guinda ha assenyalat que s'estava reunint amb diferents patronals per exposar-los els seus plantejaments, que han rebut un "interès real i suport".