Les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021 se celebraran aquest diumenge 14, durant un cap de setmana marcat per la tercera onada de la Covid. La Generalitat ha establert una sèrie de mesures per assegurar que les votacions es puguin realitzar amb seguretat, si bé alguns experts com el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, han insistit que els “positius i contactes de Covid no haurien d’anar a votar”.

Per la seva banda, a principis de febrer, més de 21.000 persones ja havien presentat al·legacions per no anar a les meses el 14-F. Davant de l’aparent situació d’incertesa provocada per la Covid, algunes empreses han decidit establir protocols addicionals a les mesures que exigeix la Generalitat per protegir els seus treballadors, mentre que d’altres no han establert cap protocol especial i seguiran cenyint-se als protocols anti-Covid habituals.

Quarantena de deu dies

La companyia Aigües de Barcelona ha establert un protocol especial d’actuació pel personal que hagi d’assistir a les meses electorals. Els treballadors que hagin estat cridats a les meses i hi hagin assistit el 14-F, hauran de confirmar la seva assistència al departament de recursos humans. Seguidament, hauran de fer una quarantena de deu dies. Durant aquest període, faran teletreball, si és possible i, quan es reincorporin, se’ls farà un test PCR.

Aigües de Barcelona explica que des de l’inici de la pandèmia es va centrar a “protegir la salut de la plantilla” i a “garantir el servei del cicle de l’aigua”. L’empresa ha implementat el teletreball en els casos que ha estat possible i ha realitzat tests per a controlar la incidència del virus, tal com van ser els 500 tests realitzats durant les tres primeres setmanes de gener d’aquest any.

Tests PCR

L'automobilística SEAT oferirà a aquelles persones que hagin d’assistir a les meses fer-se un test PCR el divendres següent a les votacions. Fins llavors, l’automobilística explica que se seguiran adoptant les mesures de seguretat establertes (màscares, distància, control d’aforaments....) en aquells casos que requereixin presencialitat, mentre que se seguirà fent teletreball, com fins ara, en aquells casos en què es pot treballar en remot.

Seguint recomanacions d’experts, l’empresa considera que cal esperar cinc dies a realitzar la prova per tal d’assegurar-se que hi ha càrrega viral suficient per detectar amb certesa els infectats.

SEAT explica que la realització de la prova serà voluntària i per a aquelles persones que no formin part dels treballadors als quals ja se’ls realitza proves periòdicament. L’empresa fa una mitjana de 4.500 tests ràpids diaris als seus treballadors de producció. 

Cap protocol addicional amb motiu del 14-F

Altres empreses no han apostat per establir un protocol addicional. L’operadora ferroviària espanyola Renfe no té prevista cap mesura extraordinària amb motiu de les eleccions del 14-F.

Tampoc és el cas del Banc de Sabadell, el qual actuarà d'acord amb el protocol Covid establert des de l’inici de la pandèmia per l’entitat, en cas que algun treballador presenti símptomes. A més, el Banc estableix el teletreball pels treballadors o unitats on és possible aquesta modalitat, tal com indica el Procicat i els protocols propis del Banc.

Mesures de seguretat del Govern pel 14-F

El Departament de Salut va realitzar test d’antígens entre els dies 9 i 12 de febrer als membres cridats a les meses, tant titulars com suplents. A més, a aquests se’ls prendrà la temperatura quan arribin al centre electoral i hauran de dur sistemes de protecció proporcionats per la Generalitat.

La Generalitat també ha establert franges horàries recomanades per anar a votar, de les 9 h a 12 h per als col·lectius de risc i de les 19 h a 20 h per a les persones en quarantena, contagiades, contactes estrets o sospitosos. Alhora, s’haurà de mantenir la distància física, portar el vot preparat i els locals es mantindran ventilats i desinfectats, entre d'altres mesures.

Tot i aquestes mesures de seguretat, alguns experts com Antoni Trilla i l’epidemiòleg Oriol Mitjà s’oposen al vot presencial de les persones amb Covid. Mitjà va demanar a principis de febrer a la JEC que “es facilités el vot per correu a les persones infectades per Covid, però que no se les permetés anar a votar”. En el cas dels membres de les meses electorals, l’epidemiòleg va considerar que “les EPIs no mitiguen suficientment el risc” i que “és científicament impossible que no es contagiï cap membre d’una mesa electoral”.