L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,5% l'agost en relació amb el mes anterior i va situar la seva taxa interanual en el 3,3%, quatre dècimes per sobre del mes anterior i la seva taxa més elevada des d'octubre de 2012, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma, en el cas de la taxa interanual, la xifra avançada a finals del mes passat per l'organisme.
Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la seva vuitena taxa positiva consecutiva, la inflació continua en nivells desconeguts des de fa gairebé nou anys.
La causa principal
A l'evolució dels preus a l'agost ha contribuït, principalment, l'encariment de l'electricitat, que està marcant preus rècord al mercat a l'engròs, així com de les fruites, dels automòbils i dels carburants per al transport personal.
En concret, el grup d'habitatge va elevar més de dos punts la seva taxa interanual l'agost, fins a l'11,5%, per la pujada del preu de l'electricitat, mentre que el grup d'aliments i begudes no alcohòliques va incrementar dues dècimes la seva taxa, fins a l'1,9%, per l'encariment de les fruites.
Alhora, el grup de transport va incrementar la seva variació interanual tres dècimes, fins al 8,8%, a causa de l'augment dels preus dels automòbils i, en menor mesura, de les gasolines per al transport personal, que van pujar més l'agost d'aquest any que el mateix mes de 2020.
En taxa mensual (agost sobre juliol), l'IPC va pujar un 0,5%, una dècima per sobre de la dada avançada per Estadística a finals del mes passat. A aquest increment va contribuir l'encariment de l'electricitat, de les fruites, els llegums, els olis, els serveis d'allotjament, els paquets turístics, els carburants i els automòbils.
La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va pujar una dècima a l'agost, fins al 0,7%, amb el que es va situar més de 2,5 punts per sota de l'índex general. L'INE destaca que aquesta diferència entre ambdues taxes és la més elevada des del començament de la sèrie, l'agost de 1986.
El vuitè mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va elevar la seva taxa interanual quatre dècimes, fins al 3,3%, mentre que va despuntar un 0,4% en taxa mensual.
El preu de la llum
El preu de la llum per a aquest dimarts se situarà en els 153,43 euros de mitjana per MWh, una xifra lleugerament inferior al nou rècord històric en el qual es pagava aquest dilluns l'electricitat, de 154,16 euros de mitjana per MWh, segons les últimes dades publicades aquest diumenge per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).
A partir de les set del vespre, el preu de la llum superarà els 170 euros i la franja horària més cara se situarà entre nou del vespre i deu de la nit, amb 171,58 MWh. Per contra, la franja més barata ha sigut de quatre a cinc de la matinada, amb 119,95 euros de mitjana per MWh. Si es compara amb fa només una setmana, el preu de la llum ha pujat prop d'un 20,5% respecte al preu que marcava el 7 de setembre.