Les indústries elèctriques agrupades en l'anomenat Fòrum Nuclear han amenaçat d’aturar les nuclears si el govern espanyol no els paga les retribucions corresponents al CO₂ no emès. Al text, el Fòrum afirma que el projecte de Llei pel qual s'actua sobre aquesta retribució "en els termes en què està plantejat", sumat a "la pressió fiscal excessiva actual" abocaria al "cessament de l'activitat de tot el parc nuclear".
La patronal reacciona així a l'anunci que va fer ahir el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, segons el qual els 650 milions que s'haurien de pagar a les elèctriques per aquest concepte es desviaran als consumidors per rebaixar-los el rebut de la llum.
El Fòrum Nuclear alerta que en cas que el projecte de Llei s'aprovi i entri en vigor, el preu de venda real de la generació elèctrica nuclear, un cop minorat el preu del CO₂, "no hauria de ser inferior a 57-60 euros per Megawatt hora amb el nivell impositiu actual". I afegeix: "De no ser així, seria impossible la continuïtat de les centrals nuclears espanyoles".
De la mateixa manera, l'entitat subratlla que si aquest projecte de Llei hagués estat en vigor, "no s'hauria sol·licitat la renovació de les autoritzacions d'explotació" de les centrals. En tot cas, la patronal afegeix que si finalment la norma entra en vigor, "no s'hauria d'aplicar de forma retroactiva en cap cas".
El president del Fòrum, Ignacio Araluce, ha advertit que el cessament "anticipat" de la tecnologia de generació "que més electricitat produeix a Espanya i que més emissions de gasos d'efecte hivernacle evita" duria a un "tancament desordenat" de la generació nuclear, a la "consegüent pèrdua de llocs de treball i teixit industrial", a una "dependència energètica major" de l'exterior i a un "increment" de la volatilitat del preu al mercat majorista.
El pla de xoc de Sánchez
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un reial decret llei per abaixar el preu de l'electricitat. es tracta d'un pla de xoc que obligarà les companyies elèctriques a tornar part dels beneficis extraordinaris que obtenen, ja que apliquen sobre les centrals no emissores el preu del gas, un import que l'executiu calcula que puja a 2.600 milions d'euros.
Aquesta és una de les vuit mesures que ha aprovat el Consell de Ministres davant de la preocupant escalada del preu de la llum, que avui s'ha desbocat fins a superar els 170 euros. Un increment provocat per l'elevat preu en les cotitzacions internacionals del gas, que està assumint també els costos del diòxid de carboni.
Una de les altres mesures importants d'aquest paquet de mesures és la rebaixa al 0,5% de l'impost especial sobre l'electricitat, que actualment està en el 5,1%. Cal recordar que és un tribut cedit als diferents governs autonòmics.
També en matèria d'impostos destaca que s'ha allargat fins a finals del 2021 la suspensió de l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica. Alhora, s'ha augmentat en 900 milions d'euros l'aportació de la recaptació de les subhastes de diòxid de carboni destinada a cobrir els costos del sistema elèctric, fins als 2.000 milions durant l'exercici.