És la primera vegada en 26 anys que és una dona qui s'emporta aquest guardó. Es tracta de la cofundadora de Vilynx, Elisenda Bou-Balust, que ha guanyat el Premi Jove Empresari 2018 de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC). El jurat de l'AIJEC ha volgut reconèixer la feina de l'empresària en el camp de la intel·ligència artificial (IA) i ha tingut en compte la seva feina creant el primer sistema d'IA que ofereix serveis d'etiquetatge i indexació de continguts i vídeos existents a la xarxa. En la gala de lliurament, que s'ha celebrat al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona aquest dimarts 2 de juliol, també s'ha guardonat Quside com a millor iniciativa empresarial i s'ha reconegut la trajectòria del publicista Lluís Bassat.
La guanyadora és cofundadora de Vilynx, que ha desenvolupat un sistema que converteix el Big Data en actionable insights a través de solucions que permeten maximitzar els ingressos i millorar l'eficiència d'operacions en sectors com mitjans digitals, legal, salut o finances, entre d'altres. L'empresa s'ha convertit en el major proveïdor de serveis d'intel·ligència artificial per al mercat de mitjans digitals als Estats Units. Bou-Balust s'ha imposat a les altres dues finalistes, Julia Puig d'Opportunity Network i a Sara Werner de Cocunat.
De fet, enguany les tres finalistes han estat dones empresàries, quelcom que la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha volgut posar de relleu en la cloenda de l'acte. "Les dones empresàries existeixen i amb premis com aquests les fem més visibles". A més, la consellera ha lloat el fet que Bou-Balust sigui enginyera, i ha aprofitat per reivindicar la necessitat de dones que estudiïn carreres STEM, ja que actualment només el 13% dels estudiants de carreres tècniques són dones. "En aquesta nova indústria 4.0 no ens podem permetre que no hi siguin les dones perquè ens tornarem a trobar amb la mancança i els errors que vam cometre anys enrere: la manca de dones liderant". En aquest sentit, un premi d'aquestes característiques contribueix a visualitzar més referents femenins empresarials i de perfils tècnics.
Alhora, el president de l'AIJEC, Eloi Palà, ha destacat l'aportació que fan els empresaris a la societat "perquè sense activitat econòmica un país no pot ser pròsper i sense activitat econòmica no hi ha prosperitat per a ningú". A més, ha animat als joves empresaris a seguir endavant i ha recordat el que fa els emprenedors: "Els joves empresaris basem la nostra existència en innovació, flexibilitat i passió, que mou les nostres empreses", ha assegurat. "Calen molts condicionants per pagar les factures però amb passió, il·lusió i motivació es pot arribar molt lluny".
Altres guardonats
D'altra banda, l'associació d'empresaris ha atorgat el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial a Quside, empresa liderada per Carlos Abellán i que dissenya i comercialitza components quàntics per a dispositius per tal de garantir la seguretat de les dades i dels sistema de xarxes. En aquest cas, el jurat ha valorat que el projecte està apropant les tecnologies quàntiques al mercat.
L'AIJEC també ha reconegut la feina del publicista Lluís Bassat amb el Reconeixement a la Millor Trajectòria Professional i a Guies.cat, plataforma de rutes guiades en català, amb el premi a la Qualitat Lingüística Empresarial. A més, s'ha donat a la comercialitzadora Robin Good el Reconeixement a l'Emprenedor Social per la seva tasca de potenciació i distribució de productes alimentaris d'empreses que treballen amb persones en risc d'exclusió.
Per últim, el projecte Queueview de l'Escola Ateneu Instructiu de Sant Joan Despí ha rebut el Reconeixement al Futur Empresari, que premia al millor projecte emprenedor desenvolupat per menors de 18 anys de la Fundació Escola d'Emprenedors. El projecte guardonat és una aplicació que permet conèixer en temps real les cues que hi ha per visitar museus o monuments històrics d'una ciutat.