L'home més ric del món, Elon Musk, ha anunciat aquest dijous que vol comprar el 100% de les accions de Twitter amb una oferta de 43.000 milions de dòlars, uns 40.000 milions d'euros, el que es coneix com una oferta pública d'adquisició (OPA) hostil. Això suposa una oferta de 54,20 dòlars per acció i una prima del 18% respecte al preu actual i del 40% respecte a la seva entrada a l'accionariat de la xarxa social, segons es desprèn dels documents del regulador del mercat nord-americà, la SEC.
Si finalment Musk controla totes les accions en aquesta operació, Twitter seria exclosa de Borsa en cas que el consell d'administració doni el vistiplau a l'oferta i els accionistes l'acceptin. "Vaig invertir a Twitter perquè crec en el potencial de ser la plataforma per a la llibertat d'expressió a tot el món i crec que la llibertat d'expressió és un imperatiu social per a una democràcia funcional. No obstant això, des que vaig fer la meva inversió m'he adonat que l'empresa no prosperarà ni servirà per a aquest imperatiu social en la seva forma actual. Twitter necessita transformar-se en una empresa no cotitzada", ha assegurat Musk en la carta remesa al consell d'administració en la qual presenta la seva oferta.
Segons el comunicat enviat a la SEC, Morgan Stanley està exercint com a assessor financer de Musk en aquesta operació. En la carta tramesa al consell, ha subratllat que l'oferta actual és la seva única oferta. Si el consell no l'accepta, Musk ha amenaçat amb "reconsiderar" la seva posició com a accionista. Cal recordar que Musk és actualment propietari de 73,1 milions d'accions de Twitter, equivalents al 9,1% del capital social de l'empresa. En cas de prosperar la transacció, l'empresari haurà de desemborsar 39.431 milions de dòlars (36.168 milions d'euros) pel 90,9% que encara no controla.
Accionista majoritari
Aquesta oferta de Musk arriba deu dies després que Musk es convertís en el principal accionista de Twitter, amb el 9,1% del capital social de la xarxa social. La notícia va provocar un gran creixement de la demanda de participacions en la xarxa i el preu de l'acció es va disparar un 26%. Aquesta operació de Musk va costar, aproximadament uns 2.900 milions de dòlars, és a dir, més de 2.600 milions d'euros.
Amb la compra del 9,1% de Twitter Musk tenia dret a formar part del consell d'administració de la companyia, i en un primer moment es va donar per segur que finalment acabaria passat. Ara bé, finalment el magnat va fer marxa enrere i Musk no està present al consell d'administració, segons va anunciar el conseller delegat de la companyia, Parag Agrawal, que va celebrar la decisió de l'empresari. "El nomenament s'havia de fer oficial el 9 d'abril, però aquell mateix matí 'Elon ens va dir que no s'hi sumaria. Crec que és el millor". L'endemà de comprar les accions, l'empresa li va oferir una cadira en aquest òrgan de decisió, però, fidel al seu estil provocador, el multimilionari va respondre amb només una emoticona.