La guerra a Ucraïna també té afectacions a Catalunya. Concretament, afecta totes aquelles empreses que exporten, importen o tenen filials a Rússia i Ucraïna. Davant d'aquesta situació, el Departament d'Empresa de la Generalitat ha posat en marxa un nou paquet de mesures extraordinàries, a través d'ACCIÓ, per mitigar els efectes que pugui tenir la guerra per a aquestes empreses, segons ha anunciat aquest dijous el conseller del Departament, Roger Torrent, després d'una reunió del Consell executiu dels Agents a la Internacionalització. En aquest sentit, Torrent ha explicat que l'objectiu d'aquestes ajudes té per objectiu donar tot el suport possible a les empreses catalanes presents en aquests dos països i "facilitar la internacionalització" del teixit empresarial català. Dins d'aquest paquet de noves ajudes, Empresa també ha posat en marxa un grup de treball per tal de monitorar i seguir l'afectació de la guerra en les empreses catalanes.
En primer lloc, el que farà el Departament és posar a disposició de les empreses la xarxa d'oficines d'ACCIÓ (40), que donarà suport gratuït a qui ho necessiti amb la finalitat de diversificar mercats i trobar països alternatius perquè les empreses catalanes puguin seguir comercialitzant els seus productes "a través de l'elaboració d'estudis de mercat o cercant nous importadors, distribuïdors o proveïdors". Dins de la xarxa d'oficines, la de Moscou tindrà un paper preponderant i serà l'encarregada de fer el seguiment personalitzat de la situació de les fins a 82 filials catalanes presents a Rússia (71) i Ucraïna (11). Paral·lelament, ACCIÓ intensificarà l'impuls a l'expansió internacional de les empreses catalanes bonificant en un 88% aquells projectes "personalitzats" a través d'una de les seves oficines que busquin impulsar la diversificació de proveïdors, la captació de nous clients o l'augment de vendes a l'exterior.
En aquesta mateixa línia, ACCIÓ també intensificarà el "suport i seguiment" de les empreses catalanes afectades per les possibles afectacions en el flux de comerç internacional derivades del conflicte bèl·lic, responent totes les qüestions "en menys de 48 hores" derivades d'incidències vinculades a pagaments internacionals, problemes logístics o problemes en les operacions comercials. Alhora, també es facilitarà informació a totes les empreses per tal que puguin conèixer "de manera actualitzada i en temps real" totes les afectacions provocades per la guerra en la seva activitat.
Hi ha riscos per a l'economia catalana?
Tot plegat pot tenir afectacions en l'economia catalana, però les més greus seran a escala mundial. Per exemple, amb les sancions imposades a Rússia hi haurà dificultats en les transaccions econòmiques i per això des de la Generalitat recomanen estar en contacte permanent amb els clients i proveïdors de Rússia i Ucraïna per assegurar els pagaments i cobraments. Ara bé, pel que fa estrictament a les exportacions de Catalunya a Rússia i Ucraïna, les dificultats no haurien de ser massa grans, ja que aquests dos països representen el 0,8 i el 0,2% de les exportacions totals de les empreses catalanes. Tot i això, en els últims anys s'havia demostrat que Rússia era un mercat en auge perquè durant el 2021 les exportacions havien crescut un 15,3% respecte al 2020, fins als 659,2 milions d'euros, però sense superar els nivells previs a la pandèmia. Els principals productes de les exportacions catalanes a Rússia durant l'any passat van ser peces de vestir (25,3%), maquinària (12,8%) i productes de perfumeria i cosmètica (8,8%). Pel que fa al volum d'empreses, durant el 2021 va haver-hi 1.910 empreses catalanes van exportar a Rússia, 643 de les quals ho han fet en els darrers 4 anys de manera consecutiva.
Pel que fa a les exportacions catalanes a Ucraïna, també van augmentar durant l'any passat en un 42,3% el 2021 respecte al 2020, fins als 151,6 milions d'euros, superant ja els nivells previs a la pandèmia. Els principals productes de les exportacions catalanes a Ucraïna el 2021 són, igual que a Rússia, peces de vestir (12,4%), maquinària (10,7%) i perfumeria i cosmètica (8,7%). En total, durant el 2021 1.356 empreses catalanes van exportar a Ucraïna, de les quals 417 de forma regular els últims anys. Cal recordar que el percentatge que suposa Ucraïna sobre el total d’exportacions catalanes és molt baix, del 0,2%.
A l'altra cara de la moneda hi trobem les importacions, on Catalunya sí que podria patir una mica més, ja que hi ha productes que en gran part provenen d'aquests països. Per una part, les importacions catalanes de Rússia van augmentar un 63,9% el 2021 l'any anterior fins als 562,4 milions d'euros, superant ja els nivells previs a la pandèmia. El principal producte de les importacions catalanes de Rússia el 2021 van ser els combustibles (69,1%), seguit de lluny per residus de la indústria alimentària (4,2%), i cereals (3,9%). En total, durant el 2021, 1.273 empreses catalanes van importar productes russos encara que, tal com passa amb les exportacions, el percentatge que suposa Rússia sobre el total és molt baix, del 0,6%.
A Ucraïna la cosa varia. Les importacions catalanes d’Ucraïna també van augmentar fins als 372,2 milions d'euros, superant ja els nivells previs a la pandèmia. On la cosa canvia respecte a Rússia és en els principals productes que importem d’Ucraïna, que són blat de moro (59,7%), l’oli de gira-sol (13,1%) i fosa de ferro i acer (7,3%). Ara bé, el cas del blat de moro i de l'oli de gira-sol representen el 35% i el 44% del total que s'importa a Catalunya d'aquests productes encara que el percentatge que suposa Ucraïna sobre el total d’importacions segueix sent molt baix, del 0,4% el 2021. Durant l'any passat, un total de 669 empreses catalanes van importar productes d'Ucraïna.