Les empreses hauran d'assumir les despeses de les ulleres graduades o les lents de contacte de tots els treballadors que les necessitin per treballar davant la pantalla de l'ordinador. Així ho ha decidit la Sala Segona del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que en una recent sentència ha resolt un cas plantejat per un jutjat de Romania. Així doncs, la resolució concreta que els empresaris estan obligats a proporcionar als empleats amb problemes de visió un "dispositiu corrector especial", és a dir, ulleres graduades o lents de contacte. Aquesta mesura es pot fer o bé lliurant les ulleres o lents al treballador o bé “mitjançant el reemborsament de les despeses” que li han suposat. A més, la sentència assenyala que no és necessari que el trastorn de la vista hagi estat conseqüència de l'ús de pantalles, tot i que serà un tribunal de cada país qui s'encarregui de confirmar si les ulleres ​"serveixen efectivament per corregir trastorns relacionats amb la feina i no problemes de vista de caràcter general".

Origen del cas

L'origen del cas es troba a Romania, quan un funcionari va demandar la seva empresa perquè es va negar a abonar-li el cost de les ulleres que va haver d'adquirir a conseqüència de la seva feina. Exactament, les ulleres noves van suposar un import de 530 euros. L'empresa va al·legar que el sistema nacional de sanitat romanès no contemplava el reemborsament de les despeses, i que el seu ocupador també s'havia negat a reemborsar-li l'esmentada quantitat de diners. Va ser quan l'home, que treballava per a la Inspecció General d'Immigració del Departament de Cluj (Romania), va al·legar que treballar davant d'una pantalla, la falta de llum natural i la sobrecàrrega, entre altres factors, li havia provocat una deterioració a la vista. De fet, seguint la recomanació del metge, l'home va decidir canviar-se la graduació de les ulleres per corregir-se la disminució que tenia a l'agudesa visual.

El tribunal europeu, en la sentència del 22 de desembre de 2022, afirma que treballar davant d'una pantalla d'ordinador i altres factors havien afectat la visió del treballador. L'alt tribunal europeu recalca que l'empresari té l'obligació de garantir que els treballadors afectats obtinguin, si escau, un dispositiu corrector especial, però no especifica la manera en què la companyia està obligada a complir aquesta comesa. El que sí que aclareix és que el reemborsament de les despeses al treballador no podrà fer-se a través d'un complement salarial de caràcter general.

Amb aquesta sentència, es confirmen les conclusions presentades per una advocada general del TJUE el juliol de 2022, que ja va anticipar que els empleats que, avalats per un reconeixement mèdic, necessitessin ulleres o lents de contacte per treballar davant de l'ordinador no havien de sufragar les despeses associades.