La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, el president de Pimec, Antoni Cañete, i el director general de Telefónica Este, José Manuel Casas, han reclamat aquest dilluns al matí un acompanyament per a les pimes a l'hora d'encarar el procés de transformació digital, posant especial èmfasi a fer que els pròxims mesos començaran ja a arribar els primers fons europeus.
En un acte a Barcelona anomenat Catalunya Digital, organitzat per Telefónica, tots tres han defensat aquesta necessitat a la qual, Roca, ha afegit que tant la Cambra com Pimec estan preparats per fer aquest acompanyament i ajudar a les empreses amb el que calgui, ja que tenen la capil·laritat i coneixen les mancances i necessitats de les empreses de cara a aquesta transformació digital. En aquest sentit, tots tres han coincidit que aquests dijous sabran més coses sobre aquest possible acompanyament amb la presentació dels fons europeus per a la digitalització de les pimes.
Roca també ha estat crítica amb els fons Next Generation, i ha insistit que a Espanya han de comptar més amb les pimes, de fet ha considerat que és un tema inqüestionable, ja que representen un percentatge altíssim, més del 95% dins del teixit empresarial. En aquest mateix sentit, també ha mostrat la seva desconfiança amb què els fons europeus arribin realment a les pimes i que no se sàpiguen gestionar del tot bé.
Per la seva part, Cañete, també ha defensat la formació dels treballadors per tal d'adaptar-los a la digitalització serà cabdal perquè realment arribi a bon port. De cara ales empreses, ha assegurat que han de ser elles mateixes, com a conjunt, les que tinguin la visió estratègica de digitalitzar-se, ja que sinó, ha augurat, la majoria acabarà desapareixent si no fa aquest canvi. Com també porta defensant els últims mesos, des que és el líder de Pimec, Cañete ha reclamat una "aposta valenta" en matèria d'inversions per a pimes.
Per la seva part, Casas ha sostingut que les empreses necessiten aliar-se amb un "soci estratègic" que les acompanyi i assessori en matèria de transformació digital, que ha assegurat que s'ha de convertir en un vector estratègic de la pime. "No cal delegar", ha insistit, i ha assegurat que les empreses han de fer una reflexió profunda i repensar els processos, el mercat, els clients i els seus productes i, en definitiva, integrar els processos de digitalització a la totalitat del negoci.
Torrent insisteix a gestionar els fons europeus
La clausura de l'acte ha anat a càrrec del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha tornat a insistir en la voluntat del govern de gestionar de manera conjunta amb el govern espanyol els fons europeus perquè el Govern coneix “millor” el teixit empresarial català i les seves necessitats.
Torrent ha afegit que els Next Generation seran "claus" per a la transformació digital de les empreses. Ha concretat que la Generalitat no exigeix la cogestió dels recursos perquè vulgui "una part més de poder" i ha destacat la posada en marxa de l'Oficina Next Generation a Catalunya per assessorar les empreses i concretar la materialització dels fons.
Per acabar, ha assegurat que el seu Departament és conscient que per a les pimes "és molt difícil fer el canvi" cap a la digitalització a la mateixa velocitat que les grans empreses, i se n'ha posat a disposició per ajudar a promoure el salt i no perdre així teixit empresarial, en les paraules. Ha parlat d'un canvi de paradigma, d'una transformació cultural basada en la digitalització, que ha implicat canvis en els hàbits de consum i en la forma de vendre: “S'obre un camí cap a la millora de l'eficiència, que podem intuir, però que encara no veiem el final”.