Els resultats de les eleccions generals del 10-N han deixat la disposició de l'hemicicle del Congrés dels Diputats en una situació encara més difícil que la que tenia. El líder socialista, Pedro Sánchez, va convocar eleccions davant les dificultats d'un pacte d'esquerres per formar govern, i amb la idea que uns nous comicis li donarien una majoria més àmplia. No ha estat així. El PSOE ha guanyat les eleccions però ha perdut 3 diputats; i la victòria de la jornada ha estat per la dreta i l'extrema dreta, amb una remuntada del PP respecte el 28-A, i un VOX que ha més que doblat els resultats, arribant als 52 diputats. Per contra, el líder de Cs, Albert Rivera, s'ha vist obligat a dimitir després de la patacada rebuda. El mapa de colors es cada vegada més divers i el pactòmetre va boig. I davant aquesta situació, què opina l'empresariat català i els agents econòmics?
D'entrada, els agents econòmics fa temps que demanen "estabilitat" i reiteren la "necessitat d'aprovar els pressupostos", tant a nivell estatal com autonòmic. Tal com es reparteix la cambra baixa de les Corts generals, aquesta estabilitat i arribar a un consens per aprovar qualsevol cosa sembla un escenari encara més allunyat del que era la composició del 28-A. I així ho veuen també la gran majoria d'entitats que han valorat els resultats del 10-N, com la patronal Pimec, Cecot o inclús els sindicats, que fan consideracions en la mateixa línia. Tots, de fet, coincideixen en el fet que unes terceres eleccions "no serien una bona notícia".
Patronals
Les patronals han estat les primeres a dir la seva. Pimec, liderada per Josep González, els resultats del 10-N fan "més difícil" la governabilitat, motiu pel qual reclama "responsabilitat i agilitat" a tots els partits per constituir un govern estable. "El país no es pot permetre unes terceres eleccions", assegura la patronal, que ha reclamat fórmules de diàleg i compromís que donin estabilitat per governar. Ha indicat que és molt necessari ja que hi ha un moment d'alentiment de l'economia que necessita d'un govern "que faci reformes quan abans i que transmeti confiança als ciutadans, les empreses i als inversors". En aquest sentit, ha alertat que més mesos d'incerteses, inseguretat i ingovernabilitat "podrien tenir conseqüències negatives per a l'economia i la societat".
Molt similars són les paraules de la terrassenca Cecot, que amb Antoni Abad al capdavant, empra altra vegada la frase que més van utilitzar els agents socials després de la sentència: "Cal política en majúscules". Una manera suau de dir que cal posar-se les piles, i adverteix que l'escenari postelectoral evidencia que "obviar els problemes fent salts endavant no ajuda a resoldre la situació". A diferència de González, Abad és més contundent amb Pedro Sánchez, asseverant que "la repetició electoral és conseqüència de la falta de cultura de negociació política a Espanya, la complexitat social es governa amb acords i coalicions però per això els lideratges han de canviar", insisteix. A més, remarca que la "inestabilitat" a l'Estat està perjudicant l'economia i fa referència a la situació de Catalunya assegurant que és una de les qüestions pendents. Per últim, reitera la necessitat de pressupostos.
Finalment Foment del Treball, encapçalada per Josep Sánchez Llibre, ha estat l'última a dir la seva, i en el to moderat que el caracteritza, ha felicitat el PSOE per la seva victòria i li reclama que cerqui en breu les aliances per formar un govern "estable i moderat". De fet, la patronal catalana reclama al conjunt de forces polítiques una actitud de "compromís i responsabilitat" per afavorir la governabilitat d'Espanya: "És ja urgent". A més, des de Foment consideren que "el clima de diàleg i concertació social entre els agents socials ha estat fonamental i oferim tota la nostra col·laboració davant el nou escenari polític en el qual més que mai és imprescindible la moderació i el pacte", han continuat des de Foment del Treball, que ha reiterat que la urgència de constituir ja un govern espanyol i facilitar una Llei de Pressupostos "que doni estabilitat i rigor" al nou executiu.
Els autònoms, a través de la patronal ATA, el seu president Lorenzo Amor, ha apuntat que si el 2016 era "de responsabilitat" l'abstenció del PSOE per facilitar un govern del PP, ara l'abstenció del PP "també és de responsabilitat". Amb contundència, Amor ha afegit que pensar el contrari "no és ser precisament responsable". La federació ha valorat que l'escenari després de les eleccions d'aquest diumenge és "encara més complicat" per a l'estabilitat i ha reclamat als responsables polítics "diàleg, estabilitat i moderació", alhora que ha assegurat que hi ha fórmules per cercar acords i, en concret, ha apostat per un "de forces moderades i constitucionalistes".
Per la seva banda, les patronals espanyoles Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME) han mostrat el seu respecte pel resultat de les eleccions del 10-N i han demanat als partits polítics "responsabilitat i visió transversal" per formar un govern "estable i moderat". "No ens podem permetre unes noves eleccions", han alertat les dues patronals. "Les empreses i la societat espanyola necessiten, des del rigor pressupostari i l'ortodòxia econòmica, avançar en les reformes pendents, prioritzant la formació, la innovació, la digitalització i les pensions", han enumerat la CEOE y CEPYME en un comunicat conjunt. Les patronals també reclamen al nou govern espanyol mesures per afavorir la internacionalització, l'impuls de la sostenibilitat, una tributació més competitiva i la unitat de mercat.
Sindicats
CCOO de Catalunya ha estat més punyent. Segons el sindicat, "la repetició electoral ha reiterat la necessitat d’un acord d’esquerres i plurinacional", i assevera que el resultat "ha mostrat la desafecció de la ciutadania amb la política pel bloqueig institucional i polític que es pateix des de fa massa temps, i això s’ha traduït en menys participació i en el reforçament de l’extrema dreta com a tercera força política a costa de la caiguda lliure de Ciutadans". De fet, és l'única entitat que ha fet menció a l'auge de l'extrema dreta, el qual critica i destaca que "no hi pot haver una normalització democràtica de la participació de la xenofòbia, l’homofòbia, el masclisme i el neofeixisme. Tampoc de la utilització del sentiment anticatalà". En aquest sentit, CCOO fa una crida a no blanquejar el feixisme i a combatre’l.
Per contra, celebra que a Catalunya l’esquerra guanya amb escreix, "fet que obliga als partits de signe progressista a trobar un marc de negociació que trenqui el bloqueig institucional i polític que es viu a Catalunya des de fa massa anys". El sindicat considera que l’agenda social és la que ha protagonitzar el debat d’investidura per constituir un necessari govern de progrés. "I són molts els temes que configuren aquesta agenda social i que cal abordar amb urgència, com la reforma laboral, les pensions, l’habitatge, la protecció social, la política fiscal, el canvi de model productiu, les polítiques energètiques i climàtiques, les transformacions digitals i tecnològiques, els reptes demogràfics, la feminització de la societat o les polítiques per a joves".
Cambra de Comerç
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va ser el primer a fer els seus reclams després dels resultats. No va esperar a fer un comunicat oficial, i a través del seu perfil de Twitter ja va apostar per un pacte entre el PSOE i Unides Podem amb el suport de Junts per Catalunya i ERC i que, a canvi, ofereixi un referèndum acordat. "Ara hauria de sortir Pedro Sánchez i dir que ha entès el missatge i que cal fer govern estable i ràpid. L'única opció si pensés en l’economia és pactar amb Podemos, ERC i JxCat i a canvi oferir un referèndum acordat", reivindicava.