Les entitats i els agents econòmics catalans s'han reunit aquest dimecres per reclamar a les administracions que es posin d'acord per tal d'ampliació de l'aeroport del Prat. En un acte a ESADE, i capitanejats per Foment del Treball i la Cambra de Barcelona, les entitats han anat exposant el perquè Barcelona ha de tenir un gran aeroport per seguir competint amb les altres grans ciutats europees.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha exposat, molt clarament, 10 arguments per poder ampliar el Prat. El primer, i més evident, és la reclamació a les administracions perquè arribin a un acord, recordant que això comportaria una gran inversió per a Catalunya i la creació de més de 350.000 llocs de treball. En la mateixa línia ha alertat que si no s'amplia l'aeroport, Barcelona perdrà la força que té com a ciutat.
A més, durant la seva intervenció, Sánchez Llibre ha recordat que Catalunya no pot deixar perdre aquesta oportunitat d'inversió, però sense oblidar que l'ampliació del prat ha de venir acompanyada d'un pacte amb la UE per seguir protegint la biodiversitat al delta del Llobregat.
Barcelona, limitada per les seves infraestructures
Per la seva part, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, ha afirmat que un millor aeroport aportaria molt valor afegit a Catalunya i Barcelona i també ha assegurat que comportaria que la ciutat podria escollir aquells viatgers que més beneficis li comportin. En aquest sentit ha recordat que ara mateix, Barcelona està limitada per les seves infraestructures, quan hauria de ser a l'inrevés i que si volem aspirar a ser un hub, hem d'atreure vols intercontinentals per Barcelona.
A més, ha coincidit amb Sánchez Llibre a l'hora de reclamar una alta exigència a l'hora de compensar els espais naturals afectats per l'ampliació del Prat i un control exhaustiu dels acords als quals s'arribin per aquestes compensacions. En la mateixa línia que Foment, Roca ha demanat que les administracions no deixin passar aquesta gran inversió d'Aena per a Catalunya.
"Necessitem un aeroport de primera"
El catedràtic i exconseller d'Economia del Govern, Andreu Mas-Colell, ha estat l'encarregat d'obrir l'acte per reclamar l'ampliació de l'aeroport. El primer argument ha estat que Barcelona, i Catalunya, "necessita un aeroport de primera", i ha recordat que un dels punts decisius perquè l'Agència Europea del Medicament no vingués a Barcelona va ser, precisament, el Prat.
En aquest sentit, igual que Roca, ha cridat a atreure més vols internacionals i ha alertat que, en matèria mediambiental, les compensacions han de ser positives per a Catalunya i per tant les administracions han d'elaborar un bon programa per tal de negociar-lo amb la UE. a més, ha confiat que si el pla és bon, Europa no el vetarà i es podrà negociar sense cap problema.
Durant el seu torn de paraula, el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha defensat que l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, no és perjudicial ni per Girona ni per Reus, i ha insistit a centrar els esforços en el Prat, recordant que la tercera pista no pot ser l'Aeroport de Girona, que està a 100 quilòmetres de les altres dues.
A l'acte també ha intervingut el president del RACC, Josep Mateu, i el president de Pimec, Antoni Cañete, que han coincidit que el Prat és una infraestructura estratègica per a Catalunya per tal de poder seguir competint amb altres grans ciutats i regions europees i que aquesta ampliació no es pot aturar per la manca d'acord polític.
L'acte l'ha tancat Marco Sensavini, CEO de Vueling, que ha assegurat que la seva empresa seguirà apostat per invertir a Barcelona, on ja opera a més de 120 destins. Alhora, ha afegit que s'han de buscar millors solucions per Barcelona i pensar en les generacions futures.
Per últim, ha recordat que l'any 2019, just abans de la pandèmia, l'aeroport de Barcelona quasi arriba al seu límit quan va aconseguir captar 53 milions de passatgers, per tant això fa pensar que quan es recuperi la normalitat prepandèmia, aquesta situació es podria tornar a donar.