En els últims temps diferents organitzacions, tant de consumidors com ONG i altres entitats, asseguren 'controlar' la qualitat de la qual cosa consumeixen els ciutadans, generant crítiques de nombroses empreses, incloses multinacionals a causa dels seus informes.
Les queixes, i en alguns casos demandes procedeixen de diferents sectors: des de l'alimentació, la distribució, l'agricultura o la cosmètica. Afirmen que estudis comparatius de productes, com els que realitza la OCU i altres organitzacions, han creat alarmes, en alguns casos, asseguren, "injustificades", en la població.

Un dels casos que citen és el dels informes sobre fotoprotectors solars, en els quals l'OCU demana a l'Agència del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps) la retirada de diferents productes. Asseguren que, malgrat que l'agència, dependent de Sanitat, ha corregit en diverses ocasions els estudis de la OCU, l'organització es manté en la defensa dels seus informes. Això ha portat que empreses com Isdin o Nivea hagin decidit iniciar accions legals contra l'OCU.

Les alertes sanitàries també s'han incrementat en l'alimentació. Maduixes del Marroc amb hepatitis B, taronges d'Egipte i pebrots verds marroquins amb pesticides... Algunes empreses consideren que totes aquestes notícies generen una alarma en els consumidors que repercuteixen en la confiança dels consumidors, en les empreses importadores i als mercats espanyols i europeus, segons una anàlisi realitzada recentment per l'Institut de Coordenades de governança i economia aplicada. Falòrnies, desinformació o, a vegades, interessos comercials i econòmics que intenten desacreditar als competidors i, no en poques ocasions a empresaris espanyols, assenyalen.

El cas de la maduixa del Marroc en les que s'hauria detectat hepatitis B ha estat un dels més mediàtics dels últims mesos. Molts mitjans i posteriorment associacions d'agricultors es van fer eco de l'alerta publicada pel portal europeu de notificacions sanitàries, però no van incidir que la notificació es referia a un control a la frontera i que, després de realitzar tots els controls, en cap moment aquestes maduixes no van arribar als consumidors. El mateix va succeir amb una altra importació de maduixes marroquines contaminades amb norovirus, que es van detectar a la frontera i no van arribar als mercats.

Un altre cas d'alerta sanitària que algunes empreses consideren "injustificada" ha estat denunciat per empreses del sector de l'alimentació, ja que, segons publicava el diari 'El Món', l'ONG 'Observatori del Benestar Animal' estaria fent xantatge a supermercats i marques perquè arribin a acords de col·laboració amb ells, i de no fer-ho els amenaçarien de treure informacions negatives sobre els seus productes i les seves pràctiques contra el benestar animal.

En aquests casos, associacions d'agricultors i ramaders denuncien que amb aquestes "notícies alarmistes" fa l'efecte que cada ramader fa el que li ve de gust amb els seus animals, "i res més lluny de la realitat". Per això, reclamen que tant el Ministeri d'Agricultura com l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (Aesan) surtin "activament al pas de les falòrnies i tergiversacions de la realitat".