La setmana passada, un grup de 13 operadors d'infraestructures gasistes i associacions de gas europeus van posar en marxa a Zelzate (Bèlgica) un innovador projecte afavorit pel Grup Europeu d'Investigació del Gas (GERG) amb la finalitat de testar diferents tecnologies per quantificar emissions de metà. Les proves es van dur a terme amb èxit en una estació de compressió operada per Fluxys, l'operador belga de sistemes de transport de gas (TSO), i van avaluar metodologies top-down per a la quantificació de les emissions de metà. Aquesta iniciativa s'ha dut a terme després d'una primera prova en un entorn controlat a Espanya l'octubre de 2021.
El projecte està coordinat per Enagás, operador espanyol de sistemes de transport de gas, i compta amb la col·laboració de Bureau Veritas com a coordinador de camp, així com amb la participació d'altres operadors d'infraestructures gasistes i associacions de gas europeus: Engie, Gassco, Gasunie, GERG, Medgaz, National Grid Gas Transmission, Open Grid Europe, Snam, Storengy, Sedigas, Synergrid i Uniper. Els resultats d'aquest projecte permetran assolir l'objectiu del Global Methane Pledge i obtenir el «Gold estàndard» d'OGMP 2.0, una iniciativa voluntària coordinada pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Durant les proves, una delegació de la Comissió Europea va visitar les instal·lacions per conèixer els detalls del projecte i les diferents tecnologies implicades. El projecte està en línia amb l'objectiu de la Comissió Europea de millorar la quantificació i reduir les emissions de metà al sector energètic i representa una oportunitat per seguir el full de ruta cap a la neutralitat climàtica.
Noves tecnologies top-down
Optar per un enfocament a escala d'emplaçament o top-down pot proporcionar informació més completa sobre les emissions en un lloc o regió, ja que el model bottom-up se centra en fonts i equips concrets. La combinació d'ambdós enfocaments per a la quantificació de les emissions de metà és el que es defineix com a reconciliació. Aquest projecte pretén proporcionar un coneixement més gran als participants sobre com utilitzar i reconciliar ambdós enfocaments, un pas clau per aconseguir una precisió més important en la quantificació d'aquest gas.
Per a les proves, es va dur a terme una quantificació bottom-up, fent servir la tecnologia més precisa en l'àmbit de font, per realitzar mesuraments d'11 tecnologies d'avantguarda diferents i de manera simultània, combinant diferents tipus de sensors i metodologies de quantificació, incloent-hi enfocaments bottom-up, quant a emplaçament i de monitoratge continu. Les tecnologies fetes servir han estat seleccionades amb base en els resultats d'un projecte anterior de GERG liderat per Enagás, en el qual es va avaluar la precisió de les diferents tecnologies gràcies a la realització de proves amb fugues controlades.
Científics de la Universitat d'Utrecht (Països Baixos), faran una anàlisi independent dels resultats. Així mateix, s'elaborarà una sèrie de recomanacions sobre com aplicar el procés de reconciliació. El projecte compta amb un comitè consultiu encarregat de validar l'abast i el programa de proves i comprovar els resultats. Aquest comitè està compost per experts en la matèria de reconeixement internacional que procedeixen d'institucions polítiques i oficials, el món acadèmic, la indústria i organitzacions de la societat civil. La següent fase del projecte consistirà en la realització de proves en terminals de regasificació de GNL, en emmagatzemaments subterranis de gas i en estacions de compressió a diversos països europeus per prosseguir amb la definició del procés de reconciliació.