Endesa accelerarà i incrementarà en un 30% els seus plans inversors a 2022, fins a uns 7.500 milions d'euros, si es donen les condicions regulatòries per a això, ha anunciat el conseller delegat de la companyia, José Bogas.
En la seva participació en la cimera empresarial organitzada per la patronal CEOE per afrontar la sortida a la crisi provocada pel coronavirus, Bogas afirma que una acceleració del 30% en l'execució del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) el 2021 i 2022 suposaria un increment anual del PIB de més de 5.000 milions d'euros addicionals i una creació de més 67.000 llocs de treball anuals addicionals.
Així, considera que la resposta del sector elèctric a la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19 "passa per avançar les inversions" del PNIEC.
El directiu assenyala que gran part de l'esforç inversor del grup, uns 5.000 milions d'euros, es focalitzarà en la descarbonització per accelerar el ritme de la instal·lació de capacitat renovable; així com per incrementar i accelerar les inversions en transició justa, incloent repotenciació o noves connexions renovables.
Uns altres 2.000 milions d'euros se centraran en l'àrea de distribució, incrementant inversions en desenvolupament, renovació, resiliència i digitalització de la xarxa, i els restants 500 milions d'euros en electrificació i eficiència energètica, amb una inversió directa en mobilitat, llar, administracions públiques i indústria, ha afegit.
Generar més de 12.000 llocs de treball
Amb aquest pla d'acceleració d'inversions, la companyia arribaria a generar més de 12.000 llocs de treball directes i indirectes i de prop de 27.000 llocs de treball induïts a Espanya durant cada un dels anys 2021 i 2022, diu el conseller delegat de l'elèctrica.
Bogas subratlla que medi ambient i economia "són complementaris", pel que adverteix que "no hi haurà desenvolupament econòmic si no és sostenible".
El directiu, que adverteix de la necessitat de "no pujar impostos pel seu efecte negatiu" en el teixit empresarial i de "no revertir" les reformes estructurals empreses durant l'anterior crisi i que han funcionat, apunta l'obligació de continuar "les inversions en transició energètica per afavorir la progressiva descarbonització i fomentar les energies renovables i l'eficiència energètica", així com incentivar la digitalització, que ha estat "un factor essencial" durant la crisi.