Endesa va obtenir un benefici net de 1.435 milions d'euros el 2021, la qual cosa representa un increment del 2,94% respecte a l'exercici anterior, va informar la companyia, que supera així les seves previsions per a l'any. Aquest increment en els guanys es va produir malgrat comptabilitzar-se un deteriorament dels actius de generació elèctrica a les Canàries, les Balears, Ceuta i Melilla de 652 milions. Aquest deteriorament està relacionat amb la crisi de matèries primeres i els costos que es preveuen recuperar en la regulació per aquests conceptes, així com amb els canvis previstos en l'estructura de generació futura i els seus efectes en la generació tèrmica actual. El deteriorament el 2021 en el negoci no peninsular se suma als ja comptabilitzats en 2019 i 2020 per 404 i 338 milions, respectivament.

En un comunicat de premsa, l'energètica destaca que la consecució d'aquests resultats en un exercici condicionat per les turbulències als mercats internacionals, que estan generant el pic més gran de preus dels últims anys a Europa, i pels rellevants desenvolupaments regulatoris a escala nacional i europea. Malgrat aquesta complexa conjuntura, el grup dirigit per José Bogas va ser capaç de batre les seves previsions de tancament d'any. Concretament, Endesa va registrar un benefici ordinari net de 1.902 milions d'euros, un 11% inferior al de 2020, encara que superior en un 12% al 'full de ruta' que s'havia marcat de 1.700 milions d'euros al novembre. En aquesta línia, el dividend a repartir els accionistes superarà les estimacions en un 11%, fins als 1,44 euros per acció. Per la seva part, el resultat brut d'explotació (Ebitda) de l'energètica va créixer un 6% l'any passat davant 2020, situant-se en 4.278 milions.

Aquest creixement es va basar, principalment, en la comptabilització d'ingressos extraordinaris de 300 milions derivats de l'anul·lació judicial del cànon hidràulic 2013-2020 i d'uns altres 186 milions per la recuperació dels costos de CO2 de l'any 2006 igualment per sentència judicial; així com en els esforços de gestió en els diferents negocis per provar de pal·liar l'impacte de l'esmentada pujada excepcional dels preus del gas.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha posat en relleu aquests resultats en "un dels exercicis més desafiadors dels últims anys, just després d'un altre any com el 2020 que va estar marcat pel tremend cop de la pandèmia". "L'acompliment d'Endesa mostra la nostra capacitat de resiliència, que ens permet continuar oferint una sòlida remuneració als nostres accionistes sobre la base d'uns resultats econòmics millors que els anunciats. La credibilitat de la nostra senda de descarbonització i sostenibilitat, reflectida als principals índexs a escala global, unida al bon comportament de la nostra activitat comercial ens permeten afrontar amb confiança els reptes del present any 2022", ha assegurat.

Descarbonització

Durant 2021, l'empresa ha continuat la seva senda cap a la descarbonització amb l'obtenció de la llicència de tancament de la central tèrmica de Litoral (Almeria), que ha suposat donar de baixa 1.100 MW de potència de carbó. Després d'això, només resta la clausura de la planta d'As Pontes (1.400 MW) per culminar la sortida del negoci de carbó a la península Ibèrica, la qual cosa deixarà operatius només 240 MW amb aquesta tecnologia ubicats a les Balears.

En aquest sentit, cal remarcar que únicament l'1% dels ingressos d'Endesa el 2021 va provenir de la generació amb carbó i la proporció d'electricitat procedent d'aquest combustible fòssil sobre el total de la producció d'Endesa ha estat igualment de només un 1%. En segon lloc, el volum de potència instal·lada en fonts renovables va créixer en 626 MW, fins a tancar l'any en 8.300 MW. Gràcies a aquest augment de la potència neta, unit al retrocés de la capacitat instal·lada de carbó, la producció elèctrica d'Endesa a la península Ibèrica lliure d'emissions de CO₂ es va situar en el 82%.