La sequera complica encara més la situació enmig de la crisi energètica. La falta de reserves als embassaments obligarà la companyia Endesa a aturar la producció d'electricitat a la central hidroelèctrica de Mequinensa (a l'Aragó), una de les més grans de la península, que no ha parat mai des que es va inaugurar el 1996. L'aturada es farà a mitjans de novembre, ja que l'embassament es troba per sota del 23% de la seva capacitat, el segon pitjor registre de la història d'aquest pantà. A més, si no plou, també es podrien parar les centrals de Talarn i Gavet de la Conca, al Pallars Jussà, i les de Pont de Montanyana i Escales, a la Ribagorça. Enguany s'ha generat un 32% menys d'energia que la mitjana dels darrers 10 anys i caldria remuntar-se al 1989 per trobar una producció tan baixa.
Cau la producció d'energia hidroelèctrica per la sequera
La sequera d'enguany ha provocat una caiguda en picat de la producció hidroelèctrica a les centrals d'Endesa. El cap del centre de producció de la companyia al conjunt de la península, Ángel Garcia, ha explicat en una entrevista a l'ACN que la situació parteix de l'any passat, que ja va ser sec, però gràcies a les reserves dels embassaments es va poder concloure de forma "correcte". Enguany no ha plogut i hi ha hagut un hivern especialment sec, condicions que han derivat en la caiguda de reserves i han motivat que sigui un dels pitjors anys de la sèrie històrica. Si la comparativa es fa amb l'any passat, el descens també és accentuat, amb prop d'un 15% menys d'energia generada a les centrals que la companyia té a la demarcació de Lleida i un 13,2% amb totes les que gestiona a Catalunya, que són una seixantena, però la gran majoria, una cinquantena, es troben a les comarques de Ponent, l'Alt Pirineu i Aran.
La producció baixa a la meitat a l'interior de Catalunya
De la mateixa manera, les centrals de les conques internes de Catalunya que gestiona Endesa han patit una caiguda de la producció del 51,8% respecte de la mitjana. A la demarcació de Lleida, les que més han baixat producció han estat les de la conca del Segre, amb un 53,5% menys amb relació als darrers 10 anys, i un 41,9% menys que l'any 2021. Per tot plegat, segons Ángel Garcia, si en els pròxims dies o setmanes no es reverteix la situació de sequera amb l'arribada de pluges abundants, es veuran obligats a aturar l'activitat a algunes de les centrals on s'arribi al mínim de capacitat d'utilització dels embassaments on es troben. Estudien fer-ho a les centrals de Talarn, Gavet de la Conca, Escales i Pont de Montanyana, però on ja està clar que l'activitat s'aturarà és a Mequinensa per primera vegada a la història. I és que la situació d'aquest embassament de la conca de l'Ebre és crítica, per sota del 23% de la seva capacitat, amb 344 hectòmetres dels 1.533 en total.