El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha demanat un redisseny de les tarifes elèctriques a Espanya, que són de "les més elevades d'Europa", perquè gairebé la meitat del seu import correspon a "sobrecostos de política energètica i impostos que no tenen res a veure amb l'estricte cost del subministrament elèctric". Ho considera necessari per impulsar l'electrificació necessària per a la transició energètica.
En el seu discurs davant de la junta general d'accionistes, Bogas va advertir que el disseny de la tarifa no afavoreix el consum en les hores del dia "en què l'energia és molt més barata i les xarxes elèctriques es troben inactives".
Així doncs, considera que una tarifa elèctrica "més barata i intel·ligent", que alliberés el control de potència en els moments de baixa demanda, permetria a l'electricitat competir amb altres fonts emissores de CO2, com el gas i el petroli.
A més, va subratllar que es millorarien les condicions en què han de consumir electricitat clients estacionals, com és el cas dels regants; que es fomentaria la calefacció residencial elèctrica i que es posaria "en valor adequadament" la gestió de la demanda i la utilització de bateries per a l'emmagatzemament d'energia.
D'aquesta manera, va demanar d'eliminar aquests costos aliens al subministrament elèctric recollits en el rebut, repartir entre tots els consums energètics els costos de les primes a les renovables i a la cogeneració, que actualment només suporten els consumidors elèctrics, i un disseny de tarifes elèctriques intel·ligents.
Per a això, també va considerar necessari aplicar "una retribució raonable" a la distribució que faci possible desenvolupar les inversions en xarxes que contempla el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima, estimades en 37.000 milions d'euros fins al 2030.
Objectius ambiciosos
Referent a aquest 'full de ruta' previst pel govern espanyol per a la pròxima dècada, Bogas, així com el president d'Endesa, Borja Prado, interromput en el seu discurs pels xiulets de protesta, va afirmar que recull uns compromisos superiors als establerts per la Comissió Europea "satisfactòriament ambiciosos".
No obstant això, va valorar que estan en línia, pel que fa al seu nivell i abast, "amb la transcendent dimensió del repte", i va subratllar que són assequibles si es posen en marxa "de manera urgent" les mesures contingudes en el pla, mantenint "un acurat monitoratge dels avenços" que s'aconsegueixin i dotant-lo de la "flexibilitat necessària per superar les dificultats es trobin al camí".
Així mateix, va indicar que l'esforç inversor del pla, estimat en 236.000 milions d'euros, pot facilitar "una decisiva modernització" de l'economia espanyola, així com generar ocupació i donar un impuls a la competitivitat de les empreses.
En aquesta línia, va considerar que el pla estratègic d'Endesa està "clarament en línia" amb els eixos de l'estratègia nacional de transició energètica, ja que permetrà a la companyia tenir una presència "fonamental" en el desenvolupament de les renovables, amb una potència 'verda' total en l'horitzó del 2021 de 8.400 megawatts (MW).
Referent a això, Bogas va reiterar que Endesa pretén tenir una participació "molt significativa" en el desenvolupament dels 65.000 MW renovables addicionals previstos fins al 2030 i ser protagonista en mobilitat elèctrica i digitalització. "Pensem, fins i tot, que és possible anar més lluny que el Pla Nacional d'Energia i Clima en matèria de mobilitat elèctrica", va afegir.
Finalment, el conseller delegat, que passarà a ser el primer executiu de la companyia, va valorar la trajectòria de Borja Prado al llarg de la seva etapa a Espanya, valorada "per tots, dins i fora de la nostra empresa". "Per tot això, vull expressar-li el meu més sincer reconeixement i desitjar-li el millor per al futur", va afegir.