La secretària d'Estat d'Energia, Sara Aegesen, va anunciar aquest dimecres al XI Fòrum Solar, organitzat per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) a Madrid, una consulta prèvia per actualitzar el reial decret que regula l'autonsumo.

El XI Fòrum Solar va reunir en la seva primera jornada a més de mil assistents, amb Aegesen i el president d'UNEF, Rafael Benjumea, encarregats de la inauguració.

En la trobada es va posar de rellevància l'impacte de la indústria fotovoltaica en el desenvolupament econòmic i industrial d'Espanya, ja que va aportar l'any passat més de 18.000 milions d'euros al PIB (interior i exterior), així com les seves perspectives de creixement per als propers anys, en què, segons l'última actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (Pniec), l'energia fotovoltaica tindrà un paper protagonista en l'augment del 3,2% del PIB que busca el pla nacional.

En la seva intervenció, Aegesen va reconèixer el paper de l'energia fotovoltaica en la industrialització del país i l'accelerada descarbonització dels últims anys: "La fotovoltaica és una indústria d'èxit a Espanya i des del Govern continuem apostant per ella. Ara entrem en una nova etapa en què, després d'haver creat tot un ecosistema de renovables, afrontem reptes més concrets i evolucionem cap a mesures de precisió, cap a l'ampliació, el reforç i la sofisticació dels instruments, i en això estem treballant".

En una jornada en què els nous objectius del Pniec van ser protagonistes i es va analitzar com reactivar l'autoconsum, la secretària d'Estat d'Energia va anunciar l'obertura d'una consulta per actualitzar el reial decret d'autoconsum: "Ens servirà per conèixer quins canvis es consideren necessaris a nivell regulatori, la qual cosa ens permetrà aprofitar tota l'experiència adquirida durant aquests últims anys, en els quals l'autoconsum ha viscut un creixement espectacular".

CRIDA A L'ACCIÓ

En la seva ponència inaugural, Rafael Benjumea va aplaudir l'aposta del Ministeri per la transformació energètica i els passos ferms que s'estan fent cap a la descarbonització, en un projecte "ambiciós però necessari", que no està exempt tanmateix de reptes.

Entre ells, Benjumea va destacar la industrialització i l'electrificació com dos dels puntals fonamentals per consolidar aquesta transició: "Hem d'integrar l'energia fotovoltaica en el nostre teixit industrial, donant suport a les empreses espanyoles que han demostrat el seu alt grau de competitivitat, i atreure també nova indústria a Espanya, aprofitant la competitivitat de l'energia fotovoltaica."

Benjumea va destacar l'èxit de les polítiques de descarbonització del sector elèctric dels últims anys. Tanmateix, va afirmar que "hem d'avançar també de manera igualment decidida en la substitució de combustibles fòssils per usos elèctrics descarbonitzats. La descarbonització del sector elèctric ha augmentat un 40% entre 2019 i 2023, però el seu consum final s'ha reduït en un 0,2%."

Va repassar també la situació de l'autoconsum "que ha alentit de forma preocupant el seu creixement". "No donar un impuls decidit a l'autoconsum ens posaria en risc de no complir l'objectiu de 19 GW fixat en el Pniec", va assegurar, destacant la necessitat de mesures com el foment de la reducció fiscal o la simplificació dels tràmits administratius per continuar avançant en la seva implantació.

Quant a les comunitats energètiques, Benjumea les va qualificar com "l'ecosistema de la transició energètica i de l'electrificació" i va avançar que des d'UNEF estan desenvolupant una proposta de marc normatiu, que presentaran en les properes setmanes, "perquè les comunitats energètiques participin en el sistema en igualtat de condicions".

El president d'UNEF va posar el focus també en la importància d'avançar en un marc regulatori que incentivi l'emmagatzemament. "Avui dia ja tots tenim clar que cal estendre la disponibilitat d'energia solar més enllà de les hores de radiació. Per garantir el subministrament als consumidors, per reduir l'ús de cicles combinats de generació d'electricitat i per abaixar els preus."

Per afrontar aquest desenvolupament del sector, des d'UNEF insisteixen en la necessitat de garantir així mateix un sistema retributiu que proporcioni seguretat jurídica i s'adapti a les característiques de la generació renovable, advocant per la reforma del sistema marginalista i per la convocatòria de subhastes "que marquin un preu per l'energia generada, amb prou termini i que incloguin emmagatzemament, amb un calendari clar amb volums coneguts i mesures antiespeculatives".

Benjumea també va destacar la importància que la societat comprengui els beneficis dels projectes fotovoltaics, i va llançar una "crida conjunta a cada un des del seu àmbit per complir el seu paper: a elevar el nivell del debat, a no donar ales a les falòrnies, a legislar amb responsabilitat basant-se en criteris científics i tècnics i a comprometre's amb les bones pràctiques amb transparència i respecte als desitjos de la població local".

En aquest sentit, va apuntar que, encara que la majoria de les comunitats autònomes aposten per l'energia solar i l'emmagatzemament i el reconeixen com una oportunitat, les regulacions que algunes estan implementant, com "els impostos d'Aragó, la moratòria injustificada a La Rioja, les barreres a l'emmagatzemament a Astúries o a la lliure empresa a les Canàries o Catalunya" danyen l'avantatge competitiu que la fotovoltaica dona a la indústria espanyola.