El resultat de les eleccions americanes que se celebren aquest dimarts pot tenir impacte en les empreses espanyoles amb presència al país. Aquest mercat s'ha convertit en una de les principals fonts d'ingressos i expansió per a empreses espanyoles, que en conjunt han invertit més de 80.000 milions de dòlars al país, segons les dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units.

Si es pren com referencia l'Ibex, són les empreses dels sectors energètic, industrial i d'infraestructures les que compten amb més exposició als Estats Units. Iberdrola, per exemple, ha fet d'aquest un dels seus principals mercats fora d'Espanya. La multinacional espanyola ha situat els Estats Units com el seu principal focus de creixement en la seva estratègia 2024-2026, destinant inversions per més de 12.000 milions d'euros en els propers tres anys. A més, la seva filial Avangrid preveu invertir més de 20.000 milions fins a 2030. Iberdrola és un dels principals actors en la generació d'energia eòlica al país, amb projectes com el parc eòlic marí Vineyard Wind a Massachusetts. Així mateix, l'empresa ha impulsat el creixement de la seva xarxa de distribució elèctrica en estats com Nova York, Connecticut i Maine.

Acciona, per la seva part, s'ha consolidat al sector de les infraestructures i les energies renovables als Estats Units. Entre els seus projectes ha construït i opera la dessaladora de Tampa Bay (en Florida) la més gran del país, que subministra aigua a un total de 2,5 milions de persones, produint 108.000m³ d'aigua al dia. En l'àmbit de les energies renovables, opera més de 1.300 MW d'energia renovable en Nord Amèrica i compta amb una planta termosolar de 64 MW al desert de Nevada.

Així mateix, el grup de construcció ACS també ha consolidat la seva presència al país amb nombrosos projectes i es troba entre les contractistes més grans del país gràcies a Turner. Entre ells destaca el contracte de 2.840 milions de dòlars adjudicat pel Departament de Defensa dels Estats Units, a través d'un consorci liderat per la seva filial Dragados, per construir un dic sec a la drassana naval de Pearl Harbor (Hawaii). Un altre dels seus grans projectes és l'expansió de l'Hampton Roads Bridge-Tunnel (HRBT) a Virgínia, el projecte d'enginyeria civil més gran en l'Estat.

Finalment, Fluidra, que va expandir la seva presència al mercat nord-americà després de la fusió amb Zodiac el 2018. Des d'aleshores, l'empresa líder global al sector de la piscina i wellness ha experimentat un notable creixement als Estats Units, que representa més del 40% de la seva facturació total i durant el tercer trimestre de l'any ha incrementat les seves vendes a la zona un 9,3%. A més, compta amb un centre de I+D+i que li permet centralitzar el coneixement i les activitats de tota la regió, millorant l'eficiència i possibilitant que els nous productes i solucions siguin innovadors i sostenibles.

Iberdrola, ACS, Acciona o Fluidra són només alguns exemples que reflecteixen la rellevància d'aquests comicis per a les empreses espanyoles. Aspectes com les polítiques de suport a les energies renovables, la regulació tecnològica o els acords comercials seran importants per al desenvolupament de les seves activitats al país.