Antonio Garcia Morte, director tècnic del Centre de Desenvolupament d'Aplicacions Cognitives de la consultora multinacional Everis. Està especialitzat en analitzar la transposició de directrius de la Unió Europea (UE) mitjançant Big Data i Text Mining. O el que és el mateix, la part analítica de la tecnologia utilitzada per gestionar un gran volum de dades i entendre textos. "Estem treballant en desenvolupar solucions cognitives que siguin capaces de pensar com actuaríem els humans", assegura en aquesta entrevista a El Nacional.
D'on ve el Big Data?
El Big Data és una tendència que neix de les grans corporacions més innovadores.
Comencen a generar nous paradigmes de programació en infraestructures i arquitectures algorítmiques
Un exemple
Google, Facebook o Youtube són alguns dels piones. Arriba un moment en què han de començar a afrontar uns requisits i una escala de dades que se'ls escapa de tot allò que estaven acostumats a manejar. Comencen a generar nous paradigmes de programació en infraestructures i arquitectures algorítmiques. I tot, en temps real. Arran d'això es genera un nou espectre de possibilitats respecte el temps i el maneig de la informació i la programació.
Quina mena d'oportunitats?
Moltíssimes. Recol·lectar i manejar dades que no paren d'enriquir-se. La gran pregunta és que fem amb aquestes noves dades.
Què fem i en què ajuden aquestes dades a la societat?
Hi ha aplicacions infinites en tota mena de sectors. Sensors de trànsit, de contaminació i de temps que optimitzen tant les ciutats com els seus habitants. S'obren noves alternatives de transport. Es poden anticipar grans massificacions de persones o pràcticament qualsevol mena de desastre. A tall d'exemple, es poden alertar de possibles terratrèmols.
És fonamental respectar les polítiques de protecció de dades. També entra en debat l'ètica
Tot és positiu?
Depèn de com s'utilitzi la tecnologia. És fonamental respectar les polítiques de protecció de dades. També entra en debat l'ètica.
Cotxes autònoms, smart cities... Big Data i ètica són compatibles?
El Big Data està estretament lligat a l'Internet de les coses (IoT). I pel que fa a l'ètica, et proposo que facis el test de la Moral Machine del Massachussets Institute of Techonology (MIT). Prova de donar una perspectiva humana de les decisions morals realitzades per màquines intel·ligents. Com per exemple, els cotxes autònoms.
Quin tipus de dilema?
Et posen el següent cas: després de passar-se de frenada, un cotxe autònom decideix quin és el mal menor entre salvar el conductor, una dona embarassada o una persona gran. Gràcies a un algoritme, el cotxe té al seu abast tota la informació i calcula quines probabilitats i l'esperança de vida de cadascú.
El Big Data és una realitat imparable. Però insisteixo, tot depèn de com utilitzem i cap a on dirigim la tecnologia
Minimitzar la desgràcia
El Big Data és una realitat imparable. Però insisteixo, tot depèn de com utilitzem i cap a on dirigim la tecnologia i els seus algoritmes.