Núria Betriu és directora general d'Indústria i des de fa 2 anys i mig, consellera delegada d'Acció (l'agència de competitivitat de l'empresa catalana). Dos càrrecs que segons la Generalitat permeten intensificar "el disseny i l'execució de les polítiques de foment de la competitivitat industrial i empresarial" en innovació i internacionalització. Ens trobem en un bon moment. Un dia després dels pressupostos generals que posen en evidència les promeses de Mariano Rajoy. I un dia abans que Amazon decideixi tornar a invertir a Catalunya. Amb el temps just pels seus compromisos professionals a l'hora de dinar, procurem tractar-ho tot. O gairebé: inversions, discrepàncies entre la Conselleria i el Ministeri, el procés, el paquet d'inversions de Rajoy, les oficines d'Acció o la quarta revolució industrial. I de retruc, confessa que no li agraden les fotografies. 

En quina situació es troba l’economia catalana? 

Estem en un molt bon moment. El 2014 va ser l'any de la recuperació econòmica, el 2015 del creixement i el 2016 del creixement sostingut. Les primeres dades d'aquest any són molt optimistes (PIB, VAP industrial, innovació, captació de patents i fons europeus, exportacions...) i això demostra que l'economia segueix creixent i mirant enfora. Les exportacions ens interessen per veure la maduresa en la internacionalització de l'economia catalana. Però, estar en un bon moment no ens acomoda a la cadira sinó que ens dona un grau de responsabilitat immens que hem d'aprofitar per fer un salt qualitatiu. Estem en aquest camí.

La recuperació econòmica ja és un fet?

Totalment.

I la inversió?

La inversió estrangera és més volàtil i és difícil de comparar d'un any a l'altre. Es compara per quinquennis. Val la pena mirar-ho amb cicles tant quan és positiu com negatiu. Les empreses no decideixen grans inversions cada any ja que tenen un pla estratègic per desenvolupar-ne en quatre o cinc anys. Els cicles econòmics van i vénen. Quan tornin a venir cicles difícils, ens ha d'agafar amb una indústria sòlida. Una de les coses que hem après de l'última crisi és que els països que se n'han sortit millor i abans són aquells que tenen una forta base industrial. Hem d'aprofitar el 20% d'Indústria que tenim al PIB. 

Per què discrepen la Conselleria d'Empresa i el Ministeri d’Economia en les dades d’inversió?

No és tant un tema de discrepància entre el Ministeri i la Generalitat com a institucions. Són discrepàncies en la metodologia utilitzada per a fer aquest càlcul. Creiem que la seva és una metodologia que no descriu sinó que distorsiona la realitat del què està passant en temes d'inversió a Catalunya. 

El que m'interessa més dels pressupostos generals és veure quin pressupost s'executarà. Ja no em crec res més

Com es fa el càlcul i com s'hauria de fer?

Es tenen en compte dos elements importants. Un és l'efecte capitalitat que vol dir que la inversió compta allà on l'empresa té la seu social i no allà on l'empresa està duent a terme la inversió. L'altre és que en determinades inversions, el Ministeri decideix que té una afectació general al país i no les atribueix a cap territori. És evident que no és real. 

Un exemple. 

HP té el seu headquarter mundial de 3D Printing a Sant Cugat que és on fa tota la seva inversió en 3D, on crea tots els llocs de treball i on ara està construint una nova planta. Però, HP té la seva raó social a Madrid. És lògic. Moltes empreses busquen la seva raó social a la capital de l'Estat. No és ni bo ni dolent. És així. Ara bé, on s'està creant la inversió i els llocs de treball? A Catalunya.  

La inversió estrangera és un 32,1% més gran ara que abans del procés. Tot i això, s'insisteix en què el procés espanta la inversió estrangera...

No té sentit. El mecanisme d'inversió estrangera busca una sèrie de paràmetres que va molt més enllà de tot això. Les empreses busquen talent, escoles de negoci, universitats, centres de recerca, logística, capacitat tecnològica, connectivitat... Tant el Port de Barcelona com el de Tarragona són competitius i tenen una aproximació molt important al mercat xinès i africà. Els grans baròmetres internacionals aposten per Barcelona com a hub més interessant per invertir al sud d'Europa. Ah, i la gent vol venir a viure a Barcelona.

Quina és l'ADN de l'empresa catalana?

Emprenedor, creatiu, comercial... Les empreses valoren la nostra manera de ser i l'ADN del teixit econòmic català. Tinc el privilegi d'acompanyar moltes empreses a fora i tothom té la percepció que a Catalunya està passant i es mou alguna cosa. Es valora la inversió i l'atracció de les startups. De fet, acabem d'anunciar una inversió molt important en el vehicle elèctric. El talent atrau talent i la inversió atrau inversió. És una roda que ja ha començat a girar. 

Des de Madrid, la volen fer girar amb un paquet d'inversions "realista, viable i verificable" que no es veu reflectit en els pressupostos....

El que m'interessa més dels pressupostos generals és veure quin pressupost s'executarà. Ja no em crec res més que el que s’executi. És molt millor que el govern català orienti els seus recursos a ajudar a empreses catalanes que obrin fàbriques i donin llocs de treball en indústria. Ser molt pràctics. Els inversors no tenen cap problema per venir a invertir a Catalunya. I això és el que nosaltres hem de generar: ser un govern openmind.

Els inversors no tenen cap problema per venir a Catalunya. Hem de ser un govern openmind

Per què serveixen les missions d'Acció?

La missió és un dels instruments que tenim perquè les empreses catalanes vagin a fora alhora que coneixen un sector i un mercat. Però, també tenen un objectiu individual en funció de les seves necessitats: distribuïdor, partner tecnològic, soci local...  Acció donarà suport a 138 missions aquest 2017. Tots els dies laborables hi ha algú fora. Cada any en prioritzem algunes per donar-li un suport governamental i establir relacions bidireccionals. Això reforça i empodera les oficines d’Acció

Com es decideix quan i on ha de participar-hi el Govern?

Cada any mirem quins mercats són estratègics. Aquest any, hem escollit Àsia que és molt interessant per les exportacions o la captació estrangera. I també tenim previst anar a Colòmbia, Perú i Amsterdam. A Estats Units intentem fer un o dos viatges per any. A finals del 2016 vam anar a Cuba i Panamà que són dos mercats emergent així com Londres per la notorietat del Brèxit. És rotatori. Jo ja he anat a 30 de les 39 oficines exteriors. 

Més d'un cop ha defensat que "les oficines d'Acció són un model propi del teixit empresarial català"...

Les oficines d'Acció tenen una història. Quan es van pensar les oficines es va tenir molt en compte quin era el teixit empresarial català. És una pime molt innovadora que vol vendre valor afegit i no commodities. No tenim grans hòldings financers ni petrolífers. Els serveis són taylormade (dissenyats pels sectors i per les empreses) i s'intenta veure quins tenen potencial per anar fora. Ens ha funcionat molt bé la política de clústers i les nostres oficines donen resposta a aquest binomi innovació-internacionalització. Som molt businesss-oriented.

Les oficines d'Acció no són ambaixades. Som molt business-oriented

Les oficines podrien convertir-se en futures ambaixades d'una Catalunya independent?

Acció és un instrument molt important del Govern que no deixa de banda la política. Però, les oficines no són ambaixades. Són oficines de comerç que incideixen en l'economia catalana amb l'objectiu que s'inverteixi i es vengui fora. Com es crearà aquest marc de futures ambaixades? No em toca dissenyar-ho a mi. La meva funció és internacionalitzar la indústria, la innovació... No tenim una actitud conservadora: ens plantarem a finals d'any amb 42 oficines. La política catalana és ambiciosa perquè l’empresa catalana és ambiciosa. Nosaltres volem estar al costat de l’empresa catalana i no deixar escapar cap oportunitat.

IoT, Big Data, Indústria mòbil... Està preparada Catalunya per acollir la quarta revolució industrial del sud d’Europa?

No només acollir-la sinó també liderar-la. La indústria 4.0 ja la tenim aquí. No es crea de manera artificial sinó que surt de fusionar la indústria tradicional amb la digitalització en un sentit ampli: Iot, Big Data, robotització, intel·ligència artificial... Totes aquestes tecnologies canviaran la relació amb el client, l'eficiència dels processos productius, la política dels recursos humans, el màrqueting, els models de negoci... Europa plantejava que per garantir un model econòmic robust, el PIB havia de tenir un 20% d'indústria. Catalunya ja ho ha complert mentre que Espanya està al 13%. Li queda camí per fer. Nosaltres, tenim els ingredients i hem de fer que aquest sistema evolucioni de manera col·laborativa. Hem de consolidar el hub perquè Catalunya lideri la quarta revolució industrial del sud d'Europa.