L'economia espanyola acabarà el 2020 amb una caiguda superior al 10% del PIB i registrarà un creixement d'entre el 6% i el 7% durant l'any vinent, sempre que no hi hagi un segon confinament. Són les previsions de l'Informe Econòmic i Financer de l'escola de negocis Esade, presentat aquest dimecres.
L'estudi també preveu que l'impacte de l'aturada de l'economia durant el segon trimestre provoqui un increment del dèficit públic per sobre del 10% del PIB i un deute públic superior al 115%. Segons Esade, la recessió de l'economia espanyola serà més gran que en altres països per la seva naturalesa orientada als serveis amb un contacte social elevat i a un teixit empresarial amb moltes empreses petites amb tensions a la tresoreria.
A aquestes circumstàncies s'hi suma el confinament estricte de la població, el mercat laboral més precari, amb més taxes de temporalitat i la capacitat inferior de mobilització de recursos al comptar amb menys capacitat de resposta fiscal que altres països.
Els autors de l'estudi, els professors José Ignacio Conde Ruiz i Josep M. Comajuncosa, apunten que la recuperació econòmica dependrà de com es desenvolupi la desescalada dels Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) i de si aconseguiran evitar que es converteixin en acomiadaments.
També creuen que serà clau les ajudes específiques que es donin als sectors més afectats i el futur Fons Europeu de Recuperació Econòmica que hauria de compensar els països amb menys marge fiscal dins la Zona Euro a través de transferències i no de crèdit, assenyalen.
A escala global, Esade preveu una segona meitat del 2020 lleugerament millor que la primera, ja que el confinament va produir una aturada tant de l'oferta com de la demanda i una alta incertesa, provocant una recessió econòmica més greu que la de la crisi financera de 2009.