Les expectatives de recuperació de l'economia després del cop del coronavirus s'estan veient frustrades per l'empitjorament de la situació sanitària en bona part d'Europa així com per les últimes restriccions a Catalunya, que impedeixen d'obrir als bars i restaurants. Amb tot, les previsions per a aquest any de la comunitat —tant per a l'últim trimestre com per al conjunt de l'any— se situen al seu pitjor escenari.
La Cambra de Comerç, al seu últim Informe de conjuntura catalana, estima que el PIB caurà un -12,7% el 2020, gairebé 3 punts més del que preveia el passat trimestre. El 2021, d'altra banda, s'espera que es recuperi la meitat de la caiguda, amb una pujada del 6,7%. En el tercer trimestre s'estima un increment del PIB respecte al segon del 5,4%, quatre punts inferior al previst fa tres mesos a causa dels resultats negatius del sector turístic aquest estiu.
"La Generalitat hauria d'augmentar els ajuts en 60 milions pel tancament"
Sobre l'ocupació, la caiguda el 2020 es preveu -7,3%, una xifra que queda suavitzada en no incloure els treballadors en ERTO. Aquests sumen un total de 146.559, una xifra que no es preveu que es reverteixi aviat ja que el 50% dels afectats pertanyen als sectors d'agències de viatges, transport, hostaleria i lleure. "La principal afectació de la crisi està en les microempreses, empreses de menys de 10 treballadors que disposen de menys recursos; mentre que la demarcació més afectada és Barcelona, per la seva obertura internacional més gran i la dependència del turisme," apunta Joan Ramón Rovira, cap de l'estudi realitzat.
L'impacte de les noves mesures a Catalunya que es refereixen al tancament de bars i restaurants de forma permanent durant 15 dies, ascendeix fins entre els 366 i els 539 milions d'euros, segons l'estimació de la Cambra de Comerç. "Els ajuts de 40 milions per al sector anunciats per la Generalitat han d'arribar com més aviat millor i haurien d'augmentar-se fins als 100 milions per evitar que es tanquin més establiments i segons l'estudi", ha advertit el president de la Cambra, Joan Canadell.
Atenció a l'estalvi i el turisme
D'aquesta manera, segons ha expressat el president, es podrien compensar les pèrdues d'ingressos empresarials i les despeses dels serveis exteriors, com lloguers i subministraments. Canadell ha volgut posar també èmfasi en la quantitat d'estalvi que hi ha ara a Catalunya, que s'ha incrementat des d'abans de la crisi dels 10 milions fins als 22 milions. "Suposa un 5% del PIB i per això demanem que es posi especial atenció perquè es pot arribar a convertir en consum i jugar un paper clau per a la recuperació", ha indicat.
Un altre factor clau que assenyala és el turisme, que "s'hauria de recuperar com més aviat millor". Per a això, insta a realitzar una gran campanya estratègica a Barcelona amb una inversió de 20 milions d'euros per part de l'Ajuntament. "La inversió podria sortir dels ingressos de la recaptació de les taxes turístiques, que augmentarà quan s'apliqui la nova normalitiva", afegeix.