El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dijous que aquest mes de juny serà "excepcional" pel que fa a l'ocupació amb uns 125.000 afiliats més en termes mitjans, 85.000 en dades desestacionalitzades i amb una altra acceleració de la contractació indefinida. En la roda de premsa per a avançar les dades d'afiliació del mes, Escrivá ha assenyalat que es tracta "del creixement mensual més gran" per un juny a excepció del 2005, quan es va produir la regularització extraordinària, i els anys de pandèmia. "Duplica el creixement mitjà del període 2016-19", destaquen des de la Seguretat Social que xifren en 271.000 ocupats més, en termes desestacionalitzades, l'avanç de l'ocupació en el primer semestre de l'any.
La Seguretat Social també destaca que, en dades diàries, s'han superat els 20,4 milions d'afiliats i que ja hi ha 1 milió d'afiliats més que abans de la pandèmia i 550.000 des de l'inici d'any. "Hi ha una acceleració en la creació d'ocupació, el mercat continua tenint un comportament extraordinàriament dinàmic", ha incidit el titular d'Inclusió, que ha destacat a més que l'ocupació avança en sectors "més innovadors" i amb més indefinits. Així, ha detallat que en els sis primers mesos de l'any, després de l'aprovació de la reforma laboral, s'han realitzat 1,4 milions de contractes indefinits més que en els anys 2017-19, la qual cosa ha elevat en 10 punts percentuals el pes d'aquestes ocupacions sobre el total, aconseguint ja el 83%, amb especial incidència entre els joves.
També han augmentat "substancialment" els contractes de més d'un mes i s'han reduït els de molt curta durada el que eleva la durada mitjana dels contractes extingits durant l'any amb 18,6 dies enfront de 15,3 dies. Així mateix, ha subratllat que el sector privat concentra més del 90% de la creació de l'ocupació en l'últim any i mig i que l'avanç és "generalitzat" amb millores en totes les comunitats. Quant a l'hostaleria, Escrivá ha assenyalat que l'ocupació continua millorant, però que encara està 23.000 afiliats per sota de l'ocupació prepandèmia.
Acord pels autònoms
Abordant un altre tema calent que té el seu ministeri sobre la taula, Escrivá, ha considerat que "seria sorprenent que no hi hagués un acord en algun moment" amb els agents socials i associacions d'autònoms entorn del nou sistema de cotització d'aquest col·lectiu. En roda de premsa aquest dijous per a presentar les previsions d'afiliació de juny, el ministre ha assegurat que les parts porten "molt temps negociant" i, segons ell, les qüestions que queden per tancar són "petits ajustos". "El consens amb acord s'ha anat materialitzant i convergint a una formulació que és la que s'ha estat difonent", ha dit el ministre, per la qual cosa "veig el tancament molt pròxim, sense que pugui posar-me un termini concret".
"Seria sorprenent que no hi hagués un acord en algun moment. Si això ocorregués, hauríem de decidir amb qui anem endavant", ha deixat clar Escrivá que demà torna a reunir-se amb patronal, sindicats i les organitzacions d'autònoms ATA, UPTA i UATAE. En l'última reunió del passat dilluns, en la qual el govern espanyol va plantejar una nova proposta de quotes per al sistema de cotització per ingressos reals dels autònoms amb rebaixes en la quantia inicial, que es quedaria en 245 euros, ajustos en trams intermedis i elevant l'última a 565 euros, que no ha aconseguit el consens de totes les associacions d'autònoms.
Respecte a l'esborrany de l'avantprojecte de llei per al nou model de cotització, que el Ministeri ha plantejat als negociadors i que planteja la possibilitat que el nou sistema no tingués efectes ja l'any vinent, el ministre ha explicat que "l'objectiu és que la reforma comenci a aplicar-se plenament el 2023". Després de la proposta del grup parlamentari Unidas Podemos, amb una taula de quotes que parteixen d'una mínima de 100 euros a una màxima de 1.267 euros, el ministre ha dit que en aquesta reforma com en totes "les propostes que construïm juntament amb els agents socials estan parlades i discutides dins del Govern de coalició".