La rumorologia sobre com es reformularà el sistema de pensions continua donant titulars, a expenses de concrecions. Avui, s'han desgranat alguns detalls més en el marc d'una nova jornada sobre el futur de les pensions on han participat representants de les patronals CEOE i Cepime, i dels sindicats CCOO i UGT, així com el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que ha avançat que el govern espanyol està treballant en un augment de la pensió màxima "d'una manera molt gradual i suau".
Així doncs, Escrivá ha defensat que "Espanya és un país anòmal", i ha afegit: "Tenim una pensió màxima relativament baixa i mirarem de forma molt gradual i suau poder augmentar la pensió màxima en el temps i, simultàniament, la cotització màxima existent". Escrivá ha descartat que calgui una nova reforma del sistema de pensions, ja que la plantejada per l'actual govern es va pensar "perquè fos el més completa possible". El titular de la Seguretat Social ha explicat que les carreres professionals ja no són "tan lineals" com en el passat, i això fa que els darrers anys treballats no sempre siguin els millors, cosa que alhora "genera un problema d'inequitat" al sistema.
Escollir els millors anys
"Si algú vol que es tingui més en compte tota la vida laboral pels últims anys millors, cal mirar la longitud del període de còmput, però també la possibilitat d'eliminar els pitjors anys i també treballar el tractament de les llacunes, com quan una persona no és al mercat”, ha apuntat el ministre, partidari de treballar “amb diferents paràmetres”. L'altre element pendent és buscar incentius per la jubilació demorada i estudiar altres modalitats com la jubilació parcial i activa i "donar-hi una volta". El ministre ha tornat a comparar la situació d'Espanya amb altres països de l'entorn. Així, mentre que un empleat espanyol treballa fins a l'últim dia de la seva vida laboral i després es jubila, a altres llocs "la sortida es fa de manera gradual, treballant menys hores".
Quan ens jubilem?
Els adjectius que ha utilitzat el ministre de "gradual" i "suau", es tradueixen a la pràctica en rebutjar ampliar l'edat de jubilació més enllà dels 67 anys, una edat límit que s'arribarà després d'un període transitori marcat en l'any 2027.
En paral·lel, el ministre ha insistit que la nova llei, per la qual les pensions es revaloritzen d'acord amb l'IPC, compta amb el consens dels agents socials i el Pacte de Toledo, i també es complirà aquest any. "El novembre del 2021, la inflació mitjana va ser del 2,5% i les pensions es van revaloritzar un 2,5% el 2022. Som al novembre, ens falten pocs dies per saber la inflació mitjana i no se separarà gaire del 8,5%, i aquest suposarà la revaloració de les pensions el 2023", ha afirmat Escrivá. Aquesta actualització, cal recordar, que era una demanda dels agents socials des de feia anys i es fa en un context previ a les eleccions municipals i generals del 2023.
Escrivá ha garantit que aquests treballs estan enfocats a garantir la sostenibilitat del sistema, perquè sigui "robust en el temps" i respongui a l'envelliment de la població en els propers anys". Així doncs argumenta que la recuperació del mercat laboral es garanteix amb la creació de 400.000 llocs de treball nets des del començament d'any, i amb la reducció del dèficit de la Seguretat Social des del 2017. El ministre ha avançat que aquest any tancarà el 0,5% i s'espera repetir aquesta xifra el 2023.