El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha proposat aquest dijous la creació dels "ERTO de reestructuració", una fórmula per ajudar a les empreses afectades pels canvis de demanda derivats de la crisi de la Covid. Segons ha explicat el ministre en un acte del Consell General d'Economistes (CGE), els ERTO per reestructuració buscaran evitar la destrucció d'ocupació en aquells sectors afectats per la Covid i una allau d'ERO un cop se superi la pandèmia. Alhora, facilitarà la transició de les empreses cap a altres sectors productius i oferirà formació als treballadors.
Escrivá creu que la demanda també es pot veure afectada per canvis en les preferències dels consumidors, com és en el cas del sector dels transports, en què preveu "alguns canvis estructurals" un cop superada la pandèmia. Així doncs, els ERTO de reestructuració serien d'utilitat en aquests casos, mentre que no contempla que ho siguin en el cas del sector hoteler o de la restauració.
"Penso que el sector hoteler espanyol és competitiu i que tornarà molt fort a tot Europa", ha comentat. Pel que fa a la restauració, Escrivá ha assenyalat que, malgrat tractar-se d'un sector on l'ocupació és més volàtil, "l'impacte final no hauria de ser significatiu".
Pròrroga dels ERTO
Els ERTO tenen vigència fins al 31 de maig, una data que segons el ministre "és bo pel que fa al calendari". Malgrat que no ha tancat la porta a allargar-los, creu que l'Estat ha ofert prou marge a les empreses, així com el temps suficient per avaluar la situació econòmica durant els pròxims mesos. Tot i això, alguns col·lectius opinen que seria bo prorrogar-los fins al 31 de desembre per tal de sostenir els negocis, tal com és el cas dels comerciants i els restauradors.
En aquest sentit, Escrivá ha recordat que si bé el 75% dels treballadors que estaven en ERTO en el punt més crític de la pandèmia ja s'han reactivat, la meitat dels treballadors més afectats per la pandèmia, com el de l'hosteleria, encara es troben en ERTO.
Tot i aquestes dades, el ministre socialista ha volgut reivindicar el paper d'aquest instrument econòmic durant la crisi, el qual "ha contribuït al manteniment de l'economia en una situació molt complexa". "Durant l'anterior crisi van tenir una gran caiguda d'activitat i d'ocupació, mentre que ara tenim una forta caiguda d'activitat, però l'ocupació està aguantant molt millor", ha subratllat.