Mesures contra la crisi energètica. El govern espanyol proposarà a la Unió Europea tornar a limitar el preu de la llum a 180 euros per megawatt/hora (MWh) en el mercat majorista. Ho farà en la pròxima reunió del Consell Europeu, que se celebrarà els dies 24 i 25 de març. En cas de tirar endavant la proposta, la xifra plantejada suposaria una rebaixa molt significativa del preu que paguen els consumidors: és un 67% més baixa que el rècord assolit el passat 8 de març. Però si el Consell Europeu decideix no limitar el preu, Espanya ha amenaçat de tirar pel dret. Així ho ha avançat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha dit que és la seva "obligació" establir un preu màxim igualment perquè "ha passat massa temps i es va massa lent".
La proposta és conjunta entre l'estat espanyol i Portugal. El topall de 180 euros/MWh ja existia en ambdós països, però va quedar sense efecte després que s'harmonitzessin les regles del funcionament dels mercats diari i intradiari de l'electricitat per adaptar els límits d'oferta als de cassació europeus, que havien estat acordats per l'Agència de Cooperació dels Reguladors d'Energia (ACER). La resolució de la CNMC publicada el passat 6 de maig estableix nous límits màxims i mínims de preu d'oferta de -500 euros/MWh i 3.000 euros/MWh per al mercat diari i de -9.999 i 9.999 euros/MWh per a l'intradiari.
Els preus actuals són una "bogeria"
Els nous límits d'oferta obrien la possibilitat que hi hagués preus negatius. Aquell dia el preu va ser de 73,11 euros/MWh de mitjana diària, mentre que el mes es va tancar amb una mitjana de 67,12 euros/MWh. Aquells preus es consideraven alts en aquell moment, però ara contrasten molt amb els actuals. El preu mitjà mensual de l'electricitat en el mercat majorista des d'octubre ha estat sempre superat als 180 euros/MWh proposats, valors que fins al moment es consideraven una "bogeria". "Si fa dos anys 180 euros ens semblava una bogeria que mai arribaria i avui està àmpliament superada, és poc discutible que ha de ser el topall màxim que podem acceptar al nostre mercat", ha dit Ribera aquest dijous en una entrevista a Onda Cero.
Si el preu de la llum s'ha disparat principalment per culpa de l'alt cost del gas. Així, l'anunci de la ministra es produeix en mig d'una gira europea que ha començat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que té com a objectiu convèncer els mandataris europeus perquè donin suport a la proposta espanyola de desacoblar el preu de la llum i el del gas. Si la idea no és ben rebuda en el Consell Europeu, Ribera ha avançat que es prendran les respectives decisions. És a dir, que si la UE endarrereix la qüestió, hi haurà una decisió nacional juntament amb el govern portuguès, ja que es tracta del mercat ibèric i que ni la societat ni les empreses no poden esperar més.
Una anàlisi jurídica
El govern espanyol està fent una "anàlisi jurídica" del tractat de la UE sobre el mercat elèctric que inclou "una clàusula de sortida per emergència energètica". "Creiem que igual que va passar amb la regla de despesa –que va quedar suspesa per la pandèmia per acord unànime dels caps d'Estat i de govern– hi ha una possibilitat que el Consell Europeu faci quelcom semblant respecte de les regles del mercat interior de l'electricitat", ha dit. Segons la ministra, calen "mesures que encara que siguin temporals" permetin reduir una escalada de preus que no es justifica per la demanda ni l'oferta, ni les tecnologies, ni els costos del gas. D'aquí la idea de recuperar el topall de 180 euros/MWh, tal com ja han proposat aquesta setmana tant la Generalitat com Pimec.
Això no obstant, no tothom comparteix que es pugui limitar el preu de la llum de manera unilateral. El director d'Afers Internacionals i Màrqueting de l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat, Rafael Gómez-Elvira, ha demanat "cura" amb aquesta mena d'iniciatives perquè podria contribuir a "dinamitar la integració dels mercats majoristes" europeus. "Reformar el mercat és una mesura estructural i s'hauria de plantejar de manera consensuada, perquè si no, ens portaria a tancar interconnexions", ha dit.