Espanya es troba en una situació crítica quant a la gestió dels seus recursos hídrics, arrossegant un dèficit d'inversió de 5.000 milions d'euros anuals en infraestructures hídriques, segons un informe recent de PwC. Aquest estudi subratlla la urgent necessitat d'incrementar la inversió per assegurar la sostenibilitat i qualitat del subministrament d'aigua en un context marcat pel canvi climàtic i la reducció dels recursos hídrics.

L'informe de PwC destaca que, per garantir el correcte funcionament del cicle urbà de l'aigua, és necessari invertir anualment 6.200 milions d'euros en l'expansió, renovació i millora d'infraestructures. Aquesta xifra es desglossa en quatre partides principals: 2.600 milions d'euros per a mesures d'expansió d'infraestructures contemplades|previstes en els Plans Hidrològics, 550 milions per a noves infraestructures no incloses en aquests plans, 2.600 milions per renovar actius existents i 450 milions per adaptar infraestructures de depuració als nous requisits de la directiva europea.

En els últims cinc anys, la inversió anual mitjana ha estat de tot just 1.200 milions d'euros, un 80% menys del necessari, i si es manté aquesta tendència, la projecció per als propers 5 anys serà d'un dèficit acumulat de 25.000 milions d'euros. Aquesta insuficiència ha frenat el progrés d'un sector que, abans de la crisi econòmica de 2008-2012, mostrava signes de notable avenç.

A més, les transferències europees porten anys en retrocés, segons indica l'informe de PwC. Els fons NextGeneration EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya (PRTR), tenen un impacte limitat al sector de l'aigua a Espanya. Específicament, només s'identifiquen diverses palanques d'inversió que resulten insuficients per pal·liar el dèficit d'inversió.

La primera d'elles, el Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica de digitalització del cicle de l'aigua amb una dotació total de 3.485 milions d'euros. I la segona, referent a la Preservació del litoral i recursos hídrics que suposa una inversió de 5.146 milions d'euros.

Amb totes aquestes dades, l'informe proposa una sèrie de mesures per millorar el finançament i gestió de les infraestructures hídriques. Entre elles, destaca la creació d'una metodologia nacional per a l'estimació de tarifes urbanes i la inclusió de partides específiques en les tarifes d'aigua per finançar la reposició d'actius existents. A més, se suggereix la flexibilització del model concessional i la creació d'un Fons Nacional de l'Aigua per finançar projectes on el finançament convencional sigui difícil.

Finalment, també advoca per millorar la planificació d'infraestructures a nivell municipal, fomentar operacions més eficients mitjançant incentius a l'agregació municipal i avançar en la creació d'un ens regulador específic per al sector, que ofereixi independència i un caràcter tècnic més gran en la presa de decisions.