Espanya es troba entre els països amb menor inversió en infraestructures hídriques a la Unió Europea, segons un informe publicat per la consultora PwC. En l'estudi sobre l'estimació del dèficit d'inversions en el cicle urbà de l'aigua a Espanya, es destaca un dèficit anual de 5.000 milions d'euros, exacerbat per una dècada de paràlisi en inversions i la no-execució del 70% dels projectes planificats.
Segons l'informe de PwC, Espanya es troba significativament endarrerida en inversions hídriques dins de la Unió Europea. Mentre que països com Holanda inverteixen gairebé 180 euros per habitant en el cicle urbà de l'aigua, Espanya amb prou feines assoleix els 24 euros, el valor més baix entre les economies avançades d'Europa. Per la seva part, Alemanya i França, inverteixen 91 i 89 euros per càpita, respectivament.
Així, l'anàlisi indica que Espanya hauria d'invertir gairebé quatre vegades més del que fa actualment per convergir amb la mitjana. En l'última dècada, s'ha deixat d'executar el 70% de les inversions planificades. Actualment, només es destinen aproximadament 1.200 milions d'euros a l'any i es necessitaria invertir 6.200 milions d'euros anuals per resoldre aquest dèficit.
Aquesta falta d'inversió posa en risc no només el proveïment d'aigua potable per a la ciutadania, sinó també la capacitat de sectors productius i el turisme, essencials per a l'economia espanyola.
La inversió per sota de la mitjana no és un fenomen recent. Segons l'històric, Espanya ha estat sempre un dels països que menys inverteixen en el cicle de l'aigua – a excepció de 2006 i 2007 on hi va haver un rècord d'inversions - juntament amb Itàlia. La distància amb Europa s'ha mantingut fins i tot malgrat el fet que la resta dels països també ha patit una contracció significativa de les seves inversions des de l'any 2008.
L'informe de PwC també destaca que la inversió en infraestructures hídriques en relació amb el seu PIB és de les més baixes de la Unió Europea. Mentre que la mitjana en aquest àmbit a la UE representa aproximadament el 0.40% del PIB, Espanya inverteix només el 0.09%. Aquest percentatge és significativament menor en comparació amb països com els Països Baixos (0.41%), Portugal (0.33%), França (0.24%) i Alemanya (0.21%), reflectint un clar desavantatge competitiu i una preocupant falta de prioritat en la gestió de recursos hídrics.
Escassetat
La falta d'inversió en Espanya provoca que sigui el país amb més índex d'estrès hídric - quan la demanda d'aigua és més alta que la quantitat disponible durant un període determinat - de tota la Unió Europea. El 41% del territori espanyol pateix d'estrès hídric, una xifra alarmant que contrasta amb el 24% de la mitjana europea. Aquesta elevada proporció indica que una gran part del país enfronta problemes significatius en la gestió dels seus recursos hídrics. La situació és especialment crítica a les conques del Guadalquivir i la costa mediterrània, on la demanda d'aigua freqüentment supera la disponibilitat.
Països com Portugal, els Països Baixos i França, encara que també enfronten desafiaments relacionats amb l'aigua, tenen percentatges per sota de la mitjana europea. Situant-se Portugal com el país amb menys índex d'estrès hídric de la UE, amb un 13%. Li segueix de prop els Països Baixos (16%) i França (23%).
L'informe de PwC eludeix que Espanya ha d'actuar amb urgència per corregir el dèficit d'inversió en infraestructures hídriques. Així, apunta a l'establiment de mesures com la creació d'un Fons Nacional de l'Aigua, assegurar el subministrament d'aigua potable com a prioritat nacional i un compromís sostingut d'inversió per pal·liar aquesta situació.