El dèficit públic del conjunt de les administracions públiques espanyoles ha tancat el 2016 en el 4,33% del PIB, sense comptar amb els ajuts a la banca, i en el 4,54% comptant-los, per la qual cosa se situa al voltant de dues dècimes per sota de la meta de consolidació fiscal pactada amb Brussel·les. Així ho ha anunciat el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en informar de les dades de l'execució pressupostària del 2016, sobre el que ha destacat que s'ha complert l'objectiu i es demostra que la reducció del dèficit públic és un "instrument poderós" per a millorar el creixement econòmic i la generació d'ocupació.
En concret, el dèficit de l'Estat ha estat del 2,52% (2,73% amb ajuts), per sobre de l'objectiu del 2,2%, mentre que el de les comunitats autònomes s'ha situat en el 0,82%, una dècima per sobre de la meta marcada del 0,7%.
la seva part, Catalunya s'ha situat en un 0,9%, per sobre de l'objectiu però molt per sota del 2,88% del 2015. També Cantàbria (1,47%), Aragó (1,08%), Extremadura(1,61%), Múrcia (1,7%) i el País Valencià (1,53%) han incomplert.Tot i això, Montoro ha reconegut que el seu esforç pressupostari ha estat "molt important" i "és un tancament molt positiu, supera la idea de què les comunitats estan descontrolades." En aquest sentit, el ministre ha admès que "parteix" de l'explicació de l'ocorregut amb aquestes sis comunitats és la seva pitjor situació en el sistema de finançament autonòmic, que està en revisió, i "no és casualitat que hi hagi aquestes diferències", però ha defensat en qualsevol cas l'esforç de reducció de totes elles donat el punt del que partien.
El dèficit de la Seguretat Social s'ha col·locat per sota de l'objectiu de l'1,7% que tenia fixat, en tancar l'any en l'1,62%, mentre les entitats locals, que havien de tancar l'any amb equilibri pressupostari, han aconseguit registrar un superàvit del 0,64%. Després d'haver millorat l'objectiu de dèficit del 2016, el govern espanyol espera complir també el 3,1% de dèficit per a aquest any compromès amb Brussel·les i sortir del procediment de dèficit excessiu el 2018, quan el dèficit s'hauria de situar en el 2,2% del PIB.