El govern espanyol ha demanat a la Unió Europea poder sortir del sistema per fixar el preu de l'electricitat. En un document en què fixa la seva posició en la reunió de ministres d'Energia d'aquest dimarts a Luxemburg, el govern espanyol reclama a la Comissió Europea poder, com a "mesura excepcional", "desvincular" els preus del mercat elèctric i limitar el preu del gas. "En situacions excepcionals, els Estats membre han de poder adaptar la formació del preu elèctric a la seva situació específica", apunta el text, que planteja obtenir el preu de l'electricitat amb un "preu mitjà amb referència al cost d'energies netes", que són més barates que el gas. A més, Espanya planteja limitar el preu del gas i insisteix en la compra conjunta de gas, que la UE ja va descartar setmanes enrere.
El document d'Espanya, que encara no té el suport de cap altre estat, arriba un dia després que els països del nord i centre d'Europa fessin un front comú abans de la trobada contra la reforma del mercat majorista. "El preu de l'electricitat estaria directament vinculat al mix de producció nacional al mateix temps que es protegeixen els consumidors de l'excessiva volatilitat i se'ls permet participar dels beneficis d'un mix de generació més barat", apunta el document.
Limitar el preu del gas
D'altra banda, el govern espanyol planteja limitar el preu del gas, una mesura que la vicepresidenta Teresa Ribera ja havia proposat amb anterioritat, juntament amb la de desvincular el preu del gas i l'electricitat. En el text, Espanya també insisteix en la compra conjunta de gas i la necessitat d'evitar l'especulació en el sistema europeu de comerç d'emissions de CO₂.
A l'arribada a la trobada, la secretària d'estat d'Energia, Sara Aagesen, qui assistirà a la reunió en nom de Teresa Ribera, ha reclamat "alternatives urgents" a l'augment del preu de l'energia. "Entenem que s'han d'aplicar aquí i ara", ha defensat Aagesen.
Els titulars d'Energia es reuneixen aquest dimarts a Luxemburg en una reunió extraordinària per abordar l'increment del preu de l'energia. La trobada arriba després que la qüestió s'hagi abordat en diverses reunions a nivell de ministres i pels líders europeus en la cimera de la setmana passada. En la trobada, els líders només van acordar tornar a abordar el tema en la cimera del desembre.
Malgrat que l'increment del preu de l'energia està ara en l'agenda europea, no es preveuen accions comunitàries immediates a curt termini. "El resultat d'aquestes accions està previst per als pròxims anys, no en les pròximes setmanes", ha dit l'eurocomissària d'Energia, Kadri Simson, abans de la reunió.
Divisió a la UE
El conflicte a la Unió Europea sobre la legislació del mercat energètic, concretament el del gas i l'electricitat està anant a més en els últims mesos. I la nota publicada per nou estats de la UE, liderats per Alemanya, va evidenciar l'existència de dos blocs en matèria d'energia. En aquest últim bloc, més enllà d'Alemanya, també hi trobem Països Baixos, Dinamarca, Àustria, Luxemburg, Estònia, Finlàndia, Irlanda i Letònia, i van assegurar que no pensen donar suport a cap mesura que pugui interferir en els mercats del gas i l'electricitat, tal com reclamen Espanya i França, a més, descarten "una reforma del mercat majorista".
Per contra, a l'altre bàndol hi trobem a Espanya, França, Grècia, Portugal o Romania, i reclamen, a més de mesures a curt termini, com treure el gas del sistema marginalista de preus mentre duri la crisi, Sánchez i Macron han promogut un debat en profunditat sobre l'energia, des dels mercats i fins a la possibilitat que els Estats membre fessin una compra conjunta de gas o crear reserves estratègiques.